Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Israel og Paletina

Endelig en gladnyhet for palestinerne

Det er rett og slett ikke til å tro.

FEIRER: Etter fem års press, starter nå innledende undersøkelser i straffedomstolen i Haag om hvordan Israel styrer sine okkuperte områder. Kanskje demonstrasjonene i Haag 29. november (bildet), bidro til dette? Nå har vi grunn til å feire, sier innsenderen. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Scanpix
FEIRER: Etter fem års press, starter nå innledende undersøkelser i straffedomstolen i Haag om hvordan Israel styrer sine okkuperte områder. Kanskje demonstrasjonene i Haag 29. november (bildet), bidro til dette? Nå har vi grunn til å feire, sier innsenderen. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Gerd von der Lippe
Gerd von der Lippe Vis mer

De av oss som jobber aktivt for menneskerettigheter, har ikke for vane å se noen lysglimt i nyheter om palestinerne på Gaza, Vestbredden eller i Øst-Jerusalem. Mens vi pynter juletreet og forbereder oss til jul, kom altså gladnyheten:

Endelig skal Den Internasjonale Straffedomstolen (ICC) i Haag foreta innledende undersøkelser om forholdene på disse okkuperte områdene. Det var tre respekterte Menneskerettighetsgrupper i Gaza (Det Palestinske Senter (PCHR), Al Mezan og Al-Haq organisasjoner) som kom med nyheten 20. desember på Twitter og Facebooksida til Freedom Flotilla Coalition, der Ship to Gaza Norway er med. De første innledende forberedelser for å få saken opp begynte 13. juni 2014 etter anmodning fra Den Palestinske Staten.

Ifølge ICC sin rapport fra 5. desember er startpunktet juni 1967, da Israel vant en overlegen seier etter Seksdagerskrigen. Som seierherre okkuperte de som kjent Vestbredden og Øst-Jerusalem, og Israels lover, orden, jurisdiksjon og byråkrati ble overført til disse områdene.

Territorier under okkupasjon har etter internasjonal lov (bl.a. den fjerde Genèvekonvensjonen) full suverenitet, som er midlertidig opphevet nettopp på grunn av okkupasjon.

Det har FN godtatt, men ikke byggingen av 137 bosettinger med nå rundt 600.000 israelske innbyggere og elendige rettigheter til vann og kontroll av Jerusalem. Heller ikke de stadige utvidelsene av grensene, det Israel kaller sikkerhet, behandling av alle flyktningene og sabotering av palestinernes rett til å bevege seg fritt.

ICC slår fast at det er ulovlig å ta kontroll over okkuperte områder i 52 år. For Israel ser det midlertidig ut til å bety for alltid, slik situasjonen er i dagens verdenssamfunn. Det er bare israelske lover som gir dem rett til å ødelegge palestinske boliger, eiendommer, oliventrær, infrastruktur og fordriving av beduiner.

Innbyggerne på Gaza er verst stilt. I 51 dager, fra starten av juli til slutten av august bombet Israel Gaza kontinuerlig. Vi har sett og lest den utrolige innsatsen de norske kirurgene Mads Gilbert og Erik Fosse har gjort under israelske bombetokter både i 2014 og tidligere.

Under «The Great March of Return» på Gaza fra 30. mars 2018 har Israel drept 170 folk, inkludert 30 barn og skadet mer enn 19.000 andre. Vi har lest at journalister og medisinsk personell er drept og skadet, og at soldater ofte skyter unge menn i beina for å hindre at de eventuelt kan forsørge familiene.

Det tok altså fem år før sjefanklageren i ICC, Fatou Bensouda, ville godkjenne innledende undersøkelser om hvordan Israel styrer de nevnte okkuperte områdene. Kanskje demonstrasjonene utenfor straffedomstolen i Haag 29. november for å få opp saken mot Israels drap av 9 tyrkere og skader på mer enn 50 sivile aktivister på Mavi Marmara i internasjonalt farvann 31 mai 2010, bidro til å ta en enda mer alvorlig sak opp.

Vi har altså foreløpig tapt saken om båten mot Gaza, men vi har vunnet en enda viktigere sier. Det skal feires i juleferien.