DEBATT

Debatt: Israel og Paletina

Endelig en gladnyhet for palestinerne

Det er rett og slett ikke til å tro.

FEIRER: Etter fem års press, starter nå innledende undersøkelser i straffedomstolen i Haag om hvordan Israel styrer sine okkuperte områder. Kanskje demonstrasjonene i Haag 29. november (bildet), bidro til dette? Nå har vi grunn til å feire, sier innsenderen. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Scanpix
FEIRER: Etter fem års press, starter nå innledende undersøkelser i straffedomstolen i Haag om hvordan Israel styrer sine okkuperte områder. Kanskje demonstrasjonene i Haag 29. november (bildet), bidro til dette? Nå har vi grunn til å feire, sier innsenderen. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De av oss som jobber aktivt for menneskerettigheter, har ikke for vane å se noen lysglimt i nyheter om palestinerne på Gaza, Vestbredden eller i Øst-Jerusalem. Mens vi pynter juletreet og forbereder oss til jul, kom altså gladnyheten:

Endelig skal Den Internasjonale Straffedomstolen (ICC) i Haag foreta innledende undersøkelser om forholdene på disse okkuperte områdene. Det var tre respekterte Menneskerettighetsgrupper i Gaza (Det Palestinske Senter (PCHR), Al Mezan og Al-Haq organisasjoner) som kom med nyheten 20. desember på Twitter og Facebooksida til Freedom Flotilla Coalition, der Ship to Gaza Norway er med. De første innledende forberedelser for å få saken opp begynte 13. juni 2014 etter anmodning fra Den Palestinske Staten.

Ifølge ICC sin rapport fra 5. desember er startpunktet juni 1967, da Israel vant en overlegen seier etter Seksdagerskrigen. Som seierherre okkuperte de som kjent Vestbredden og Øst-Jerusalem, og Israels lover, orden, jurisdiksjon og byråkrati ble overført til disse områdene.

Territorier under okkupasjon har etter internasjonal lov (bl.a. den fjerde Genèvekonvensjonen) full suverenitet, som er midlertidig opphevet nettopp på grunn av okkupasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer