Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Endelig: En iPod med radio

Vi har testet nye iPod nano.

FEMTE GENERASJON: Nye iPod nano har radio og videokamera. Foto: APPLE
FEMTE GENERASJON: Nye iPod nano har radio og videokamera. Foto: APPLE Vis mer

||| (Dagbladet.no): Det blir stadig vanskeligere å finne ting å utsette på nye generasjoner av Apples mp3-spillere. Men man prøver jo. «Hvorfor får vi ikke radio på iPoden?», spurte jeg da jeg testet fjerde generasjon av iPod nano, den minste iPod-modellen med skjerm.

Nå har vi fått det også - med femte generasjon av den samme spilleren.


EN FM-RADIO
er bare en av flere hyggelige endringer på den nye utgaven. Et knøttlite videokamera er nok den aller største, lille nyheten for mange. Men større skjerm med høyere oppløsning (2,2 tommer med 376x240 piksler mot 320x240 på forgjengeren), innebygget mikrofon og høyttaler, Genius-miks og pedometer er også på lista over nyheter.

Utseende, størrelse (91 x 39 x 6 mm) og vekt (36 gram) er som på forgjengeren, med unntak av at skroget denne gang er i polert, anodisert aluminium som gir en blankere og glattere overflate. Det ser pent ut, men jeg synes den mattere overflaten på forgjengeren var bedre å holde i.

LYDMESSIG
virker femte generasjon omtent på nivå med den fjerde. Det betyr at den låter helt utmerket, om enn ikke på audiofilt nivå. Det betyr som alltid også at det er en del hente på å bruke filer i høy oppløsning, gjerne i lossless- eller WAW-format.

Og som sist er det begrenset hva du får av lyd med de medfølgende ørepluggene med innebygget mikrofon med, play, pause, volum opp/ned og neste/forrige spor.

De siste funksjonene er det forøvrig ikke alle som vet om: Du justerer volumet ved å klikke øverst og nederst på den lille mikrofonknappen, og går til neste/forrige spor ved å klikke raskt to eller tre ganger på midten.


DEN STØRSTE NYHETEN
er som nevnt videokameraet. Hvor nyttig det er, kan nok diskuteres.Det erstatter selvsagt ikke et ordentlig videokamera med skikkelig optikk, men det er imponerende at Apple har klart å lure et videokamera inn i den vesle tassen.

På mitt første teksteksemplar hang hele iPoden når jeg forsøkte å slå på kameraet. Bare tvungen omstart bragte meg videre. Men etter å ha fått et nytt eksemplar, kunne jeg konstarere at kameraet tar opp i VGA-oppløsning med tredve bilder per sekund, og at kvaliteten ikke er verst, alt tatt i betraktning. Autofokusen fungerer brukbart, det samme gjør den automatiske justeringen av lys og kontrast.

De mange vidoeffektene (sepia, kornete film, kyborg (?) og så videre) kan jeg personlig dy meg for, men noen i målgruppa for denne ungdoms-iPoden synes sikkert det er festlig.

Min største innvending mot dette fullt brukbare kameraet - omtrent på nivå med det du finner i mange mobiltelefoner - er at hele iPoden er så liten at det går litt ut over brukervennligheten. Det er vanskelig å finne ut hvordan man skal holde den, og fingrene havner stadig over optikken.

Kameraet tar forøvrig ikke stillbilder, bare video. Et spørsmål om at videoptikken tar mindre plass, etter hva jeg forstår.

AT APPLE har klart å presse en liten høyttaler inn ved siden av ladeporten er også imponerende, skjønt lyden er ikke rare greiene.

FM: Radio har vært den mest etterspurte funksjonen på iPod-serien. Nå får du den på iPod nano, og senere ganske sikkert på andre modeller. Foto: APPLE
FM: Radio har vært den mest etterspurte funksjonen på iPod-serien. Nå får du den på iPod nano, og senere ganske sikkert på andre modeller. Foto: APPLE Vis mer

Pedometeret er på sin side ikke så farlig som det høres ut: Det er snakk om en skritteller som fungerer med bevegelsessensoren i iPoden, for de som tror telling er slankende.

FM-RADIOEN er, som på mobiltelefoner, avhengig av at ørepluggene er koblet til og fungerer som antennekabel. Funksjonaliteten er som  på de fleste slike radioer, med ett unntak: En funksjon som kalles Live Pause fungerer på samme måte som «time shifting» på kabelselskapenes harddiskopptakere: Du kan bare trykke på pause hvis du må avbryte lyttingen, og så forsette der du slapp når det passer deg. Du kan også spole inntil femten minutter tilbake.

Nye iPod nano krever iTunes 9, som er Apples beste versjon så langt. Som alltid er du mer eller mindre bundet opp til Apples lukkede verden, men der går til gjengjeld det meste på skinner.

Følg meg på Twitter: @janomdahl

TELLERSKRITT: iPod anno er utstyrt med skritt- og kaloriteller. Foto: APPLE
TELLERSKRITT: iPod anno er utstyrt med skritt- og kaloriteller. Foto: APPLE Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling