- Endelig en proff kulturkirke

Bjørn Eidsvåg, Carola, Juni Dahr, Ole Paus og en rekke andre kjendiser er med når Kulturkirka Jakob i Oslo åpner om to uker.

- Kirka har hatt et amatørmessig forhold til kultur. Derfor er jeg svært glad for at en ordentlig kulturkirke nå kommer i Oslo, sier musikeren Bjørn Eidsvåg.

Han håper at folk fortsatt har følelsen av å være i et kirkerom når Kulturkirka Jakob åpner ved Ankertorget på Oslos østkant. Hvis ikke, er mye av vitsen borte, mener den tidligere presten.

Folk lytter

- Vi har ikke så mange hellige rom igjen. Den stillheten folk fylles med i et slikt rom er viktig. Kirkerommet gjør noe med oss, fortsetter Eidsvåg.

Han tror Kultur-Norge er glad for en kirke som er spesielt tilrettelagt for utøvende kulturarbeidere av ulikt slag.

- Det mest lyttende publikummet finner du i kirkerommet. I en klubb må du som artist tross alt overdøve publikum.

Eidsvåg er med i åpningsfasen av Kulturkirka Jakob, og 22. februar holder han en best of-konsert i den nye kulturkirka, der også TV2 vil gjøre opptak.

Bredde

Ole Paus, Kari Bremnes, Ingrid Bjørnov og State (tidligere Gli Scapoli) vil også være med når det vigslede kulturhuset åpner om to uker. Til hovedåpningen den 18. februar er verket «Engler og andre reisende» satt opp, der bredden i kulturen i Jakob kirke - musikk, drama og billedkunst - er med.

Skuespiller ved Det Norske Teatret, Svein Erik Brodal og Det Norske Solistkor med sopranen Siri Torjessen er også med under åpningen. Oslo-biskop Gunnar Stålsett vil dessuten holde gudstjeneste åpningshelga.

Carola og Hoem

Utover seinvinteren og våren er det klart for en rekke forestillinger, konserter og utstillinger. Juni Dahr er premiereklar med en forestilling den 17. mars.

Seinere vil Carola, som Erik Hillestad og Kirkelig Kulturverksted nylig gjorde stor juleplatesuksess med, holde konserter i kirka.

Ole Paus og Iren Reppen vil også være sentrale navn i kulturkirka, og mot jul vil et større julespill bli satt opp. Forfatter Edvard Hoem er allerede hyret til å skrive spillet.

- Vi er mest spent på hvordan dette fungerer som teaterlokale, sier Erik Hillestad, daglig leder i Kirkelig Kulturverksted, som er driftsansvarlig for kulturkirka.

- Hva er rammene for kulturuttrykkene i en slik kulturkirke?

- Her skal det eksperimenteres og feiles, men dette er tross alt et vigslet kirkerom. Når det er sagt, er det jo veldig få steder det skjer så mye faenskap som i Bibelen, minner Hillestad om.

«Vi har ikke så mange hellige rom igjen. Den stillheten folk fylles med i et slikt rom er viktig. Kirkerommet gjør noe med oss»

Bjørn Eidsvåg

SNART FERDIG: Nærmere 19 millioner er nrukt når Erik Hillestad og Kirkelig Kulturverksted om to uker åpner Kulturkirka Jakob på Oslos østkant.