Endelig en svenske som elsker norsk langrenn

Petter Northug går som poesi, skriver svensk forfatter.

POETRY IN MOTION: Svenske Sverker Sjölin har skrevet en forelsket analyse av norsk langrenn, mener vår anmelder. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
POETRY IN MOTION: Svenske Sverker Sjölin har skrevet en forelsket analyse av norsk langrenn, mener vår anmelder. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Det er VM igjen. Og så mange vi må huske å tenke på. Små og store. Av med lua nå, hånda på hjertet: Johan Grøttumsbraaten. Inger Wigernæs. Magne Myrmo. Anne Jahren. Jan Lindvall (sukk: Jan Lindvall!). Berit Mørdre. Hallgeir Brenden. Marit Myrmæl. Og Miguel de Cervantes.

Hvem, sa du? Jo, den spanske renessanseforfatteren. Han med vindmøllene og Sancho Panza. Mannen bak «Don Quijote» (1605) — men også «Persiles og Sigismunda» (1617), en eventyrlig historie om opplevelsene til et kjærlighetspar i det ville nord.

I bokas andre del har Persiles og hans menn drevet langt ut av kurs, helt til verdens ende, «under nordstjernen i nærheten av Norge». Situasjonen er desperat: Skipet deres sitter fast i isen, de fryser, det er knapt mat igjen. Persiles beordrer mennene om å angripe et annet fastfrosset skip like ved. Våre helter vinner, men da de hever blikket etter kampene, venter det dem et grufullt syn: Mot dem over isen kommer det en hær på 4000 mann. Aller verst: Soldatene går ikke. De seiler. Eller rettere sagt sklir — på et uvirkelig, svusjende vis som spanjolene aldri før har sett maken til:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer