Endelig er Bjørn førsteelsker

Etter å ha spilt den ene einstøingen etter den andre, i hvert fall på film, har Bjørn Sundquist endelig fått draget på damene. På Nationaltheatret til høsten er hele fire flotte kvinner dødelig forelsket i ham.

- For første gang i mitt liv skal jeg endelig få spille førsteelsker. Det føles fantastisk bra, sier Sundquist fornøyd.

For aller første gang settes Anton Tsjekhovs ungdomsverk «Stykke uten tittel» opp i Norge, med Stein Winge som instruktør. Sundquist spiller skolelæreren Platonov, som befinner seg på et gods omgitt av sin første store kjærlighet (Kristin Kajander), sin kone (Liv Bernhoft Osa), sin elskerinne (Marit A. Andreassen) og en ung kvinne han også flørter med (Gørild Mauseth). Ikke helt fritt for forviklinger altså.

- Det høres akkurat ut som sladderen på et kaffeslabberas i Nord-Norge dette, kommenterer Sundquist tørt.

Til tross for både hans drikkfeldighet og shabby framtoning faller damene som fluer for Platonov. Sundquist har sin teori om hvor tiltrekningen ligger.

Redd kvinner

- Han er en blanding av Aril Edvardsen og Tom Jones. Han er oppriktig og gir hver enkelt kvinne sin totale oppmerksomhet. Han er redd kvinner, men klarer ikke la være å bli fanget av dem.

- Det interessante med Tsjekhov er at rollene like gjerne kunne vært byttet om, påpeker Liv Bernhoft Osa.

- Nettopp! Det handler ikke om kvinner og menn, men om mennesker, sier Kristin Kajander.

Tsjekhov skrev «Stykke uten tittel» som attenåring, men det ble ikke oppført før etter hans død.

Absurdist

- I Russland blir Tsjekhov sett på som absurdist, mens vi med vår Ibsen-tradisjon oppfatter ham som tragiker. Det er mye svart humor i stykket, sier Sundquist.

- Han beskriver mennesker på godt og vondt, med alle deres feil og mangler, akkurat som vi er i det virkelige liv. Det blir jo også komisk innimellom. Vi trenger nesten ikke spille engang, bare være mennesker, sier Andreassen.

I dybden

Forestillingen har premiere 24. august, noe som betyr at skuespillerne må leve med karakterene sine i bakhodet hele sommerferien.

- Nå har vi satt deigen, og så skal vi steke brødet i august, illustrerer Andreassen.

- Det er både tungt og fint å ta sommerferie midt i en prøveperiode. Det positive er at vi får tid til virkelig å gå i dybden på karakteren, sier Gørild Mauseth.

SUNDQUIST OG DAMENE: Fire damer er betatt av Bjørn Sundquist når Nationaltheateret åpner høstsesongen med «Stykke uten tittel» av Anton Tsjekhov. Fra venstre: Gøril Mauseth, Marit A. Andreassen, Lov Bernhoft Osa og Kristin Kajander. Foto: TOM MARTINSEN