Endelig er det slutt på Xbox 360-bråket

Mer gøy med mindre støy.

||| Et av de største problemene med Xbox 360, har til nå vært at maskinen produserer altfor mye støy når du spiller på den.

Da Microsoft i forrige uke avslørte at de nå kommer med en helt ny Xbox 360-modell, var ikke overraskelsen at støyproblemet nå mer eller mindre er borte.

Det som i stedet forbløffet folk, var at maskinen ville være å finne i amerikanske butikker allerede samme uke. Her hjemme på berget må vi vente noen uker til; norsk utsalgsdato er foreløpig satt til 16. juli.

Prisen vil da ligge på samme nivå som dagens Xbox 360 - rundt 2300-2500 kroner, men du får da med en innebygget 250GB harddisk, trådløst nett med N-standard, samt en litt slankere og altså langt mer stillegående maskin.

Vi har fått testet nye Xbox 360 i noen dager. Rent funksjonsmessig er det ikke mye som skiller den gamle maskinen fra den nye - men det er ikke selve funksjonene det har skortet på.

Både lyd- og bildemessig yter den nye maskinen nøyaktig samme resultat, men det er når du sitter i stua og opplever dette at forskjellen gjør seg gjeldende.

Borte er den
irriterende viftestøyen fra maskinen, som til tider kunne overdøve lyden fra høyttalerne. Nå kan i stedet Xbox 360-støyen sammenlignes med det vi er vant til fra den slanke PlayStation 3-modellen - altså er det ikke mye å snakke om.

Når maskinen ikke kjører en DVD i drevet, er den tilnærmet lydløs. Det er først når diskene snurrer i gang at maskinen produserer lyd som legges merke til i særlig grad - men ettersom man har god plass til å installere spillene til den 250GB store harddisken, er det enkelt å spille nesten uten støy fra maskinen.

Rent utseendemessig er den nydesignede Xboxen litt lavere, tynnere og lettere enn forgjengeren. Langt flere uttak for varmluft fra viftene gir den et litt mer pc-orientert og futuristisk utseende, med noen slake vinkler som erstatter den klassiske bueformen på forrige modell.

Strømadapteren er fortsatt stor, men ikke så stor og tung som tidligere - og samtidig er det innført en ny standard fasongen på strøminntaket på maskinen.

På fronten er det ikke lenger fysiske knapper, men to små trykkflater for strøm og uttak av diskene. Disse gir fra seg behagelige små 'pip' når de berøres, og de gir umiddelbar respons.

Skjult bak et lokk på fronten finner du også to USB-inntak - på baksiden finner du tre til av disse. Der finner du også utgang for både HDMI-kabel og den klassiske lyd/bilde-kabelen kjent fra forrige modell, samt S/PDIF-uttak for digital lyd og et inntak for trådet nettverk.

Helt nytt på denne modellen er en egen AUX-inngang som er beregnet for det kommende Kinect-kameraet som lanseres til Xbox 360. Dette vil gjøre det mulig å styre spill og mer ved å bevege kroppen. Også de gamle Xbox 360-modellene vil støtte dette tilbehøret, men det vil muligens da kreve en egen overgang.

For å overføre
data fra en tidligere Xbox 360-modell, må du ha en egen overføringskabel — straks du har denne går jobben raskt unna, for meg tok det en drøy halvtime for rundt 20GB med innhold.

I tillegg er det selvfølgelig fint å slippe dyrt tilbehør for trådløst nettverk, som nå er innebygget - men kunne ikke Microsoft spandert på en HDMI-kabel i pakken, som ellers inneholder en trådløs kontroller (uten oppladbart batteri) og et trådet mikrofonheadsett?

Det var på tide at Xbox 360 ble pusset opp. Selv om selve boksen ikke ble så mye mindre, er støyreduksjonen mer enn nok til å rettferdiggjøre oppgraderingen - muligens også på tv-benken hjemme.

Endelig er det slutt på Xbox 360-bråket