SISTE RUNDE: Femte bok er levert og snart ferdigtrykket. Dermed må Karl Ove Knausgård kaste seg over sjette og siste bind av «Min kamp». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
SISTE RUNDE: Femte bok er levert og snart ferdigtrykket. Dermed må Karl Ove Knausgård kaste seg over sjette og siste bind av «Min kamp». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.Vis mer

Endelig er han ferdig

«Min kamp. Femte bok» har fått utgivelsesdato.

||| (Dagbladet): Endelig er ventetida over for landets Knausgård-fans. «Min kamp. Femte bok» kommer i bokhandlene tirsdag 15. juni.

Førsteopplaget er på 20 000 eksemplarer, og rundt halvparten av dette er allerede solgt. Oktober forlag regner med å måtte trykke nytt opplag etter kort tid.

«Min kamp. Femte bok»handler om de 13 åra forfatteren bodde i Bergen fra 1988 fram til han forlater kona og flytter til Stockholm i 2002. I disse åra var Knausgård elev ved Skrivekunstakademiet og ved universitetet.

ER MED: Tore Renberg er en av Knausgårds beste venner, og er med i «Min kamp. Femte bok».

Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
ER MED: Tore Renberg er en av Knausgårds beste venner, og er med i «Min kamp. Femte bok». Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Det var også her han møtte en rekke av sine framtidige venner og kollegaer, hvorav flere er framtredende kulturpersoner i dag.

Jenter, øl og pop En av disse er forfatter Tore Renberg, som allerede har lest den kommende boka.

- Boka føles akutt og intens, og er emosjonelt en ganske stor påkjenning å lese, sa han til Dagbladet forrige uke.

De to møtte hverandre i 1992. Knausgård var da sivilarbeider ved studentradioen, mens Renberg jobbet i kulturavdelingen og var blitt refusert som forfatter 16 ganger.

ER MED: Tomas Espedal er også navngitt i den nye Knausgård-boka. Foto: Lars Eivind Bones
ER MED: Tomas Espedal er også navngitt i den nye Knausgård-boka. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Like folk søker hverandre ut. Vi likte jenter, øl, popmusikk og litteratur. Ganske raskt sto det klart for meg at jeg for første gang i mitt liv hadde møtt en person med like stor vilje til litteratur som meg selv.

- Det hadde jeg et stort behov for hos en kompis, har Renberg tidligere fortalt Dagbladet om vennskapet.

Panegyrisk utenlandsros Samtidig med at femte bind i Knausgårds seksbindsroman kommer på det norske markedet, fortsetter de tidligere «Min kamp»-utgivelsene sin seiersgang gjennom Europa.

Så langt er romanen solgt til 12 land.

Nylig har danske aviser nærmeste vært panegyriske i sin mottakelse av første bind.

Storavisa Politiken kaller boka fremragende, og sammenlikner den like godt med et av litteraturens aller største verk.

««Min kamp» er med full rett blitt sammenliknet med Marcel Prousts store sanse-, erindrings- og kunstessayverk «På sporet av den tapte tid,» skriver avisas anmelder, som gir boka karakteren seks - full pott.