Endelig er «Rock Band» i Norge!

... og her er vår dom.

GLEM «GUITAR HERO». «Rock Band» er den nye ungen i byen, og han drar hele konseptet med å stå og leke avdanket rockestjerne foran tv-en forbi «dritkult» og langt inn i totally awesome-territoriet.

Etter å ha plassert Europa (og spesielt oss i de små markedene) på pinebenken i rundt åtte måneder, har endelig noen tatt til fornuften og omsider gitt ut spillet her i fjellstaten også. Og den som venter på noe godt ...

«Rock Band» er ganske enkelt et gitarspill, et trommespill og et karaokespill knadd sammen til en spillpakke enhver person med et rusk av forkjærlighet til rytmespillsjangeren bør ta en nærmere kikk på.

SELVFØLGELIG ER det trommene som er den store nyheten. Nesten samtlige av dem jeg har introdusert spillet for, har kastet seg over settet før de i det hele tatt oppdaget at man også kan spille gitar, bass og synge.

Med unntak av sangdelen følger alle den nå standard «noter-som-scroller- mot-bunnen»-stilen som «Guitar Hero» har hamret ut i flere år. Gitar og bass går akkurat slik du kjenner det fra før, mens synginga nesten er en kopi av «Singstar» - ingen dum ting, om det ikke hadde vært for enkelte teite deler der vokalisten må slå takta med hånden mot mikrofonen.

DET ER EN fantastisk progresjonsfølelse å hente i denne typen spill, og det er alltid morsomt å kjenne at man faktisk blir flinkere til å spille trommer av å denge til de små plastversjonene, som heldigvis er bygd kraftig nok til at du ikke føler at du er redd for å slå hardt.

De amerikanske fotpedalene fikk kjapt et rykte på seg å knekke i to så fort «Run to the Hills» rant ut av høyttalerne, men de skal visstnok være forsterket i de europeiske pakkene - noe jeg tror på, siden pedalen har overlevd snart to måneder med febrilsk takt-tramping her hjemme.

SANGUTVALGET ER det ikke så veldig mye å si om, ettersom det er smak og behag som råder.

Endelig er «Rock Band» i Norge!

Men uansett hva du liker av musikk innenfor rocksjangeren bør du finne noe du liker her: Godt over 60 låter fra blant andre Foo Fighters, Metallica, The Who, Deep Purple, Nirvana og Red Hot Chili Peppers er allerede på disken, og nesten 200 kan lastes ned mot betaling, med ytterlige flere planlagt i fremtiden. At Harmonix her har MTV i ryggen merkes godt, for å si det sånn.

DET ER I DET hele tatt så lite å utsette på denne pakka at de få tingene som er verdt å påpeke mest av alt er småpirk - som for eksempel at hammer-ons-notene ikke er hvite som i «Guitar Hero», men heller krympet noe i størrelse i forhold til de vanlige.

Dette gjør at det kan være plagsomt å få med seg hva som er hva, spesielt i ekspertmodusen - som forøvrig ikke er på langt nær så utfordrende som i «Guitar Hero».

APROPOS «GUITAR HERO»: Det er verd å nevne at det nyeste spillet i konkurrentserien snart kommer med en lignende pakke (med trommer og mikk), og at «Rock Band 2» ikke er langt unna i USA.

Det gjenstår derfor bare å se om «GH»-utvikler Neversoft makter å svare på tiltale, for med «Rock Band» har Harmonix levert en maktdemonstrasjon av et spill.

PS: Det er kun Xbox 360-versjonen av spillet som er til salgs i butikkene i Norge så langt, de andre versjonene kommer «senere». Spillet hadde egentlig ikke en håndfast slippdato, men Elkjøp sniklanserte det i forrige uke - og nå er det å finne i en lang rekke spillbutikker landet rundt. En rask prissjekk viser at pakken med instrumenter og spillet koster i underkant av 1800 kroner. Vår anmeldelse er basert på en europeisk versjon av spillet.

<B>Slik ser trommene i «Rock Band» ut ...
... og her er gitaren.