Endelig Film fra Bergen

Han har angst for å få meteorer i hodet. Hun tåler ikke å bli tatt på. Sammen blir de kjærester i den første norske spillefilmen fra Bergen på 15 år.

Filmen heter «Himmelfall», Kristoffer Joner spiller den mannlige hovedrollen Reidar og meteorangsten er ikke det eneste som skiller han fra gjennomsnittsmennesket:

- Han har et alternativt virkelighetssyn og noen merkelig teorier. Blant annet at hvis han kaster en tennisball tilstrekkelig mange ganger mot en murvegg, så vil den tilslutt gå gjennom veggen, sier regissør Gunnar Vikene og henviser til moderne kvantefysikk.

Tragikomedie

Hvem som skal spille Juni, som blir kjæresten hans etter at hun forhåpentligvis har overvunnet angsten for å bli tatt på, er ennå ikke bestemt. Det samme gjelder seks andre sentrale personer i filmen.

- Den handler om åtte mennesker som hver har en drøm om et bedre liv. De møtes på forskjellige vis i løpet av de tre siste dagene før julaften. Gjennom disse møtene oppdager de at alliansene som oppstår er viktigere enn de målene de hadde, sier Vikene.

Det hele foregår med utgangspunkt i et psykiatrisk sykehus i en navnløs drabantby på vestlandet, men opptakene og produksjonen skal skje i Bergen, altså.

Lang prosess

Det har tatt lang tid å utvikle «Himmelfall». Den fikk ti millioner i statsstøtte for over et år siden, på betingelse av at resten av budsjettet på 18 millioner ble dekket av private midler.

Det har Vikene to produksjonsselskaper forsøkt å få til, men først etter at filminstituttene i Norge og Danmark åpnet kassene for noen millioner til, ble filmen fullfinansiert. Blant de private investorene som har støttet filmen, er den styrtrike bergenseren Espen Galtung Døsvik.

- Jeg var en stund i tvil om det ville bli noen film, men nå er alt dette glemt. Og nå ser jeg at filmen har modnet i det året som er gått; manuset er bedre og alt er mye grundigere forberedt, sier Vikene.

KJØR FILM: Regissør Gunnar VIkene (t.v.) har endelig fått penger nok til å lage filmen "Himmelfall" med Kristoffer Joner i hovedrollen. - Jeg var en stund i tvil om det ville bli noen film, sier Vikene.Foto: ESPEN RASMUSSEN