SNART SLUTT: Thomas Numme og Harald Rønneberg har styrt et av TV 2s flaggskip i nesten 15 år. Neste vår går den siste sesongen av «Senkveld» Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SNART SLUTT: Thomas Numme og Harald Rønneberg har styrt et av TV 2s flaggskip i nesten 15 år. Neste vår går den siste sesongen av «Senkveld» Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

«Senkveld» (2003-2018):

Endelig god natt

Det var gøy så lenge det varte, men alle gode ting har en slutt. Heldigvis gjelder det også «Senkveld med Thomas og Harald».

Kommentar

Så var det over. Etter nesten 15 år på skjermen er det snart slutt for «Senkveld med Thomas og Harald». Siden 2003 har de vært TV 2s lettbeinte alternativ til Skavlan, men vårens sesong blir altså den siste for duoen.

Det er nok en god løsning for alle involverte. Siden toppen i 2009 har programmet mistet seere jevnt og trutt. «Senkvelds» styrke var lenge å være noe nytt og spennende, og friskere enn hva NRK hadde å by på. Spørsmålene var frekkere og mer tabloide enn hos konkurrenten. I tillegg kom innslagene mellom gjestene, kveldens høydepunkt for mange.

Men når konkurransefortrinnet er å være frisk, lever man også med holdbarhetsdatoer stemplet på ryggen. Både «best før» og «siste forbruksdag» nærmer seg skrittvis om man ikke fornyer seg kontinuerlig. Førstnevnte dato har «Senkveld»-konseptet passert med god margin, men det har likevel ikke vært snakk om siste forbruksdag ennå. Det er blitt tamt, men stinker ikke.

For programmet har ikke blitt dårlig. Vertene er fortsatt både morsomme og trivelige. Av og til er det aldri så interessante gjester på besøk også. Men det har blitt mindre spennende og engasjerende enn før. Og det holder ikke i dagens TV-hverdag.

Jeg er en sånn som har vokst opp med TV 2s fredagskvelder og Thomas og Harald. Da de begynte, i «sloten» etter Idol, var det såvidt man fikk lov til å være oppe lenger. Men det var verdt kranglingen. De første årene, da programmet var på sitt mest nyskapende, var det av typen man virkelig ikke ville gå glipp av. I hvert fall for såkalte «tweens».

Ikke minst ble «Harald gjør ting han ikke kan» en del av både språket og samtalene langt ut i neste uke. Mens Skavlan fikk de viktige gjestene, fikk «Senkveld» de kule.

Programmets gullalder ble kronet med fire Gullruten-priser og seertall som rett som det var snuste på millionen. Og i 2010 ble programmet jammen meg også kåret av Dagbladets lesere til tidenes beste underholdningsprogram på norsk TV.

Når jeg nå er hjemme og besøker mine foreldre, står «Senkveld» forsatt på fredagskveldene. Men det er ikke helt den samme susen som før. Man lurer litt på hvorfor de fortsatt holder på. Camp Senkveld? Begynte de ikke med det for mange herrens år siden? Er det den samme sofaen? De samme dressene? Formelen er den samme som gang på gang tidligere. De klarer rett og slett ikke engasjere lenger.

Det må TV 2 klare med prosjektet som skal overta «Senkvelds» plass på fredagskvelden. Og det blir enda vanskeligere enn det var i 2003. For det er flere forklaringer på at «Senkvelds» seertall har akt nedover de siste årene enn at innholdet på skjermen har blitt kjedeligere.

Interessene våre blir mer og mer fragmentert. Kjernefamilien har sprikende preferanser for underholdning. Rik tilgang på PC-er, smarttelefoner og nettbrett gjør det mulig å tilfredsstille alle preferansene samtidig. Igjen står mor med is og chipsskål, og spør om man ikke kan se noe sammen for en gangs skyld.

Det betyr ikke at TV 2 står overfor en umulig oppgave. Virkelig gode, norske TV-produksjoner slår fortsatt gjennom. Og klarer å bli noe folk samles om og snakker om. Treffer TV 2 blink med «Senkveld»s erstatter, kan de gjøre nettopp det. Også på en fredagskveld.