Endelig godtatt

Etter 15 år som musikalske rebeller, er The Jon Spencer Blues Explosion endelig blitt venner med bluesfolket. Til helga spiller de på Notodden Blues Festival.

Les dagens plateanmeldelser

-  Dette bandprosjektet har aldri vært ment som en hån mot sjangeren. Tvert imot har jeg alltid hatt stor respekt for bluesen, sier vokalist og frontmann Jon Spencer.

Bedre tider

Helt siden bandets første utgivelse på Matador, har de måtte tåle kritikk for at de ikke spilte tradisjonell bluesmusikk. Ryktene skal ha det til at plateselskapet engang mottok en knust vinylplate fra en platekjøper som var rasende fordi de hadde brukt ordet blues i bandnavnet sitt.

-  Det høres ut som en bra historie, så vi sier at den er sann. Uansett har vi måtte kjempe hardt for å utvide folks forståelse av bluesen, sier Spencer.

For ti år siden ville det vært umulig for The Jon Spencer Blues Explosion å spille på en bluesfestival, men nå om dagen dukker bandet stadig opp i nye bluessammenhenger. Jon Spencer ser dette som et godt tegn på at tidene forandrer seg til det bedre.

-  Vi synes det er en ære at bluesfolket endelig ser på oss som enn ressurs, og ikke som en plageånd. Men vi er et rock'n'roll-band, så vi kommer fortsatt til å spille for punkere, rockere og ungdom, selv om vi nå er tatt inn i varmen, hevder han.

Tar vitaminer

En av de faktorene som har gjort bandet populært, er de elleville og energiske liveopptredene de etter hvert er blitt svært kjent for. Men bandet selv føler at plateinnspillinger er en minst like viktig del av deres musikkhverdag som det å stå på scenen.

-  Vi er nok lettest å forstå live, men for oss er det viktig å gjøre begge deler. Vi henter mye av liveenergien vår fra våre egne innspillinger, i tillegg til andres musikk. Og selvfølgelig fra c-vitaminer og frisk frukt, det siste er et must for alle rockere, sier Spencer og ler.

Ikke soloprosjekt

I september slipper bandet studioalbumet «Damage», og i den anledning reiser de på en lengre europaturné. Men først varmer de opp på Notodden Blues Festival fredag og lørdag, noe Jon Spencer avslører kan bli en av de siste gangene under navnet The Jon Spencer Blues Explosion.

-  På det nyeste albumet har vi bestemt oss for å skifte navn til bare Blues Explosion. Dette er fordi vi alltid er blitt kalt det, og fordi vi ønsker å vise verden at vi er et band, ikke et soloprosjekt, avslutter han.

TIL NOTODDEN: The Jon Spencer Blues Explosion, fra venstre Judah Bauer, Russell Simins og Jon Spencer, er et av trekkplastrene under Notodden Blues Festival, som starter torsdag.