DEBATT

«Endelig» guttas tur?

Kvinner er ikke en minoritet. Bortsett fra i bærende roller på TV og film.

NY HOVEDPERSON: Isak blir ny hovedperson i sesong tre av suksesserien SKAM. Foto: Skjermdump NRK
NY HOVEDPERSON: Isak blir ny hovedperson i sesong tre av suksesserien SKAM. Foto: Skjermdump NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg har mistet tellingen på hvor mange ganger jeg har lest «kvinner og andre minoriteter» referert til som en gruppe i politiske tekster og program. Jeg, og nok mange med meg, har sett meg lei på å måtte rekke opp hånda og si: «Du, vi er ikke en minoritet, vi er faktisk halve befolkninga.» Men hvis du ser på en tilfeldig valgt TV-serie eller film er det ikke rart at forestillinga om at vi er en minoritet får leve videre. Kun to av de femten siste TV-seriene som har fått støtte fra Filmrådet har hatt kvinner i hovedrollene. Vi har sett en viss bedring, men når kvinner har bærende roller er det sjelden som sterke og selvstendige subjekter. På film og i TV-serier er kvinner kvinner, mens menn er mennesker.

Dette skal ikke være nok et innlegg om Skam, men da teaseren til den tredje sesongen ble sluppet, ble den voldsomme underrepresentasjonen av sterke kvinner i bærende roller igjen synliggjort. Skam var nemlig lenge et hederlig unntak fra regelen, med jentegjengen i sentrum og jenter i hovedrollene. Da det ble klart at Isak skulle være hovedpersonen i sesong tre, ble jeg litt skuffa. Ikke fordi jeg var en av de mange som var spente på å følge jentegjengen videre, ikke fordi vi nok en gang fikk en mannlig hovedrolle, men mest av alt fordi det var mange som uttrykte at det «endelig» var gutta sin tur i Skam.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer