NY HOVEDPERSON: Isak blir ny hovedperson i sesong tre av suksesserien SKAM. Foto: Skjermdump NRK
NY HOVEDPERSON: Isak blir ny hovedperson i sesong tre av suksesserien SKAM. Foto: Skjermdump NRKVis mer

«Endelig» guttas tur?

Kvinner er ikke en minoritet. Bortsett fra i bærende roller på TV og film.

Meninger

Jeg har mistet tellingen på hvor mange ganger jeg har lest «kvinner og andre minoriteter» referert til som en gruppe i politiske tekster og program. Jeg, og nok mange med meg, har sett meg lei på å måtte rekke opp hånda og si: «Du, vi er ikke en minoritet, vi er faktisk halve befolkninga.» Men hvis du ser på en tilfeldig valgt TV-serie eller film er det ikke rart at forestillinga om at vi er en minoritet får leve videre. Kun to av de femten siste TV-seriene som har fått støtte fra Filmrådet har hatt kvinner i hovedrollene. Vi har sett en viss bedring, men når kvinner har bærende roller er det sjelden som sterke og selvstendige subjekter. På film og i TV-serier er kvinner kvinner, mens menn er mennesker.

Ingrid Rostad. Foto: Privat
Ingrid Rostad. Foto: Privat Vis mer

Dette skal ikke være nok et innlegg om Skam, men da teaseren til den tredje sesongen ble sluppet, ble den voldsomme underrepresentasjonen av sterke kvinner i bærende roller igjen synliggjort. Skam var nemlig lenge et hederlig unntak fra regelen, med jentegjengen i sentrum og jenter i hovedrollene. Da det ble klart at Isak skulle være hovedpersonen i sesong tre, ble jeg litt skuffa. Ikke fordi jeg var en av de mange som var spente på å følge jentegjengen videre, ikke fordi vi nok en gang fikk en mannlig hovedrolle, men mest av alt fordi det var mange som uttrykte at det «endelig» var gutta sin tur i Skam.

De som stilte spørsmål ved dette, og uttrykte at de gjerne hadde sett at serien fortsatte å handle om jentegjengen, fikk til svar at det hadde tross alt vært to hele sesonger om jentene, nå var det på tide med en gutt. Å forvente, eller til og med ønske, at jenter skulle få spille hovedrollen i en tredje sesong ble framstilt som likestillingsfiendtlig. Hvis vi skal mene alvor med likestilling må det tydeligvis være minst én gutt etter to sesonger med jenter. Når var sist det kravet ble stilt til en av de hundre tusen TV-seriene med bare menn i bærende roller?

For det er ikke et spørsmål om det er plass til, eller om vi trenger, en hovedroller som Isak, for det gjør vi helt klart. Spørsmålet er hvorfor hovedroller som Isak må komme på bekostning av de sterke kvinnelige karakterene det allerede er så altfor få av i både serier og film. Jeg vil veldig gjerne se flere homofile, bifile, transpersoner og andre seksuelle orienteringer og kjønnsuttrykk i hovedroller, men kan vi ikke bytte ut noen av de utallige hvite, heterofile cis-mennene som har alle hovedrollene fra før? Og mens vi er i gang, kanskje noen av disse hovedrollene kan være mennesker som tilfeldigvis har en annen seksuell orientering eller kjønnsuttrykk enn majoriteten uten at det er hele storylinen for serien?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.