Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

John Arne Riise:

Endelig hedret som fortjent

Etter 13 år har statuen foran Color Line stadion fått sitt rette navn.

SOM Å FÅ BARN: John Arne Riise foran statuen som nå bærer hans navn.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
SOM Å FÅ BARN: John Arne Riise foran statuen som nå bærer hans navn. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Blod, svette og tårer er en utilstrekkelig klisjé for å beskrive hva det har kostet for John Arne Riise og hele familien hans å komme dit han er i dag. Tirsdag kveld fikk statuen foran Color Line Stadion hans navn. Riise beskriver hederen som «like stort som å få barn og å vinne Champions League». Det er grunn til å tolke den nå pensjonerte fotballspilleren bokstavelig. Forholdet mellom Ålesund og Riise har vært stormfullt og til tider bittert.

VENSTREBACK: Kunstneren har aldri lagt skjul på at statuen forestiller John Arne Riise. Men i 13 år har den hett Fotballspilleren. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
VENSTREBACK: Kunstneren har aldri lagt skjul på at statuen forestiller John Arne Riise. Men i 13 år har den hett Fotballspilleren. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer

På den tradisjonsrike 16. mai-kampen på Kråmyra i 1997, var jeg en i horden rødruss blant publikum. På banen var det én spiller som dominerte totalt. Han var 16 år, het John Arne Riise og har siden da spilt seg inn i historiebøkene på en måte som få, om noen, norsk fotballspiller har gjort før ham. Inntektene fra hans overgang til Monaco og hans videre internasjonale karriere ble det økonomiske grunnlaget for Aalesund fotballklubbs framgang og veien fram til nytt stadion. Likevel var det ingen selvfølge at Riise skulle motta den hederen han får i hjembyen nå.

Han var den rødhårede guttungen som aldri ble invitert i bursdag, skriver den nå pensjonerte fotballspilleren fra Ålesund i selvbiografien. Som tolvåring sto John Arne Riise opp før sola for å trene før skolen, han hadde noe å bevise -både for andre og seg selv. Da jeg skrev bok om mora Berit Riise, fortalte hun at han allerede som baby hang i taket fra en strikk som de spøkte med ville trene opp lårmusklene på en framtidig fotballspiller.

John Arne Riise vokste opp i pressens søkelys, på en måte som ikke alltid var akkurat veloverveid. Sjekking, skilsmisser og voldsomt forbruk preget overskriftene. Berit Riise var tigermammaen som utdannet seg til manager og fulgte unggutten ut i verden som proffspiller. Da hun anklaget Aalesunds daværende trener Ivar Morten Normark for sextrakassering i beste sendetid på TV2, vekket hun raseriet i sunnmøringene. Normark hadde med suksessen samlet Sunnmøre rundt AaFK, og nå tok fansen parti med han og mot Berit Riise. En periode kunne navnet hennes knapt bli nevnt i Ålesund uten påfølgende sinte stemmer som sladret videre.

Døtrene ble mobbet på skolen, posten var full av trusselbrev. Familien flyttet til Vestfold, det var tunge år. Da lillebror Bjørn Helge Riise skulle spille mot Aalesund som Lillestrøm-spiller, sang publikum på stadion at han var «sønn av ei hore».

Da Color Line Stadion sto ferdig og statuen som forestiller John Arne Riise skulle avdekkes i 2005, var det heftig bråk i kulissene. Ivar Morten Normark ble rasende og skal ha satt jobben sin i spill for å hindre at statuen skulle bære Riises navn. Fotballspilleren kom i helikopter direkte fra kamp med Liverpool til åpningen, men statuen ble sagt å skulle symbolisere idrettsglede og fikk derfor navnet «Fotballspilleren». Treneren snudde likevel ryggen til ved avdukingen.

De siste åra har begge brødrene flyttet hjem til Ålesund og AaFK, og de har blitt tatt imot som helter. Storebror har lagt opp, lillebror blitt kaptein. Ektefellene deres har startet butikk sammen.

John Arne Riise er blitt voksen. Derfor var det ingen bitterhet i talen hans ved avdukingen tirsdag kveld, ingen dveling ved historien. Tvert imot sa Riise at han gjennom de 13 åra som er gått siden statuen ble satt opp, har lært mye mer om viktigheten av det den ble sagt å symbolisere. Hvor viktig samholdet og fellesskapet i fotballen er, og hvor viktig det var å finne for ham selv, som alltid hadde vært en outsider.

«Den betyr mye mer enn bare navnet mitt», sa John Arne Riise tirsdag kveld. Men navnet kunne ikke betydd mer for ham. Nå bærer den sitt rette navn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling