STØTTEGRUPPER: I disse gruppene vi finner den groveste rasismen, det styggeste muslimhatet og den dypeste fremmedfrykten, alt i ditt navn. I disse gruppene er du «dronningen», skriver artikkelforfatteren til innnvandrings- og integreringsministeren.
STØTTEGRUPPER: I disse gruppene vi finner den groveste rasismen, det styggeste muslimhatet og den dypeste fremmedfrykten, alt i ditt navn. I disse gruppene er du «dronningen», skriver artikkelforfatteren til innnvandrings- og integreringsministeren. Vis mer

DEBATT

Endelig hørte vi deg, Sylvi!

Det er fryktelig trist at ditt utspill om muslimhets, rasisme, fremmedfrykt og hat i ditt navn kommer så seint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den 27.september deltok du på Integreringskonferansen i regi av Regjeringen . Der holdt du en tale, og i talen tar du til motmæle mot dem som ytrer rasisme, muslimhat og fordommer i ditt navn. Du sier du ønsker ikke denne støtten.

Dette syns jeg er fint! Likevel vil jeg gjerne stille deg noen oppfølgingsspørsmål, Listhaug, for én ting er å si dette i en tale, noe annet er hvordan du tenker å følge det opp i den daglige kommunikasjonen.

Du er tidligere kommunikasjonsrådgiver i First House. Det gjør at jeg regner deg som svært kompetent på det å kommunisere. Likevel opplever du stadig, som du selv sier, å bli vridd og vrengt på og misforstått. Din kritikk retter seg ofte mot nasjonale media, eller mot de du omtaler som «venstresida», som du hevder misforstår deg til stadighet. Selv har du ved flere anledninger trukket frem at for eksempel «en kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge» er tatt ut av kontekst, og at det handler om at det må stilles krav til dem som kommer hit.

Men når du reagerte på at dette ble tatt ut av kontekst og misforstått, reagerte du tilsvarende hardt på dine følgere som også misforsto? Selv har jeg lest svært mange kommentarer fra innvandringsskeptiske som også ser ut til å ha misforstått, og som lever i en forestilling om at flyktninger og asylsøkere som kommer til Norge, nettopp bæres på gullstol …. og at det var dette du adresserte i din kommentar.

Hvis begge sider i en debatt du er førende i, misforstår deg, kommuniserer du ikke da på en måte som er egnet til å misforstå?

Dette er en trend jeg har sett i flere diskusjoner der ditt navn trekkes frem. Stadig omtales du som en som skal redde oss fra islamisering, afrikanere og lykkejegere, og mange av disse er faste i troen på at alle som kommer hit, kommer ufortjent.

Du er også den eneste statsråden og/eller topp-politikeren i Norge som har tillatt at ditt navn lånes ut til ikke mindre enn 6 facebookgrupper og 2 facebooksider ut over din egen side. Åtte forum med ganske mange tusen følgere, der svært mye som postes og omtales står i sterk motstrid til budskapet du hadde i talen din i den 27/9/17. Det er også i disse gruppene vi finner den groveste rasismen, det styggeste muslimhatet og den dypeste fremmedfrykten, alt i ditt navn. I disse gruppene er du «dronningen». Det er tittelen din for mange her, og de går knallhardt imot enhver kritikk mot din politikk eller din person.

Jeg vil påstå at disse gruppene og sidene bidrar til å gjøre inntrykket av deg lite spiselig for den jevne borger, og bidrar til å gjøre integreringsarbeidet du er ansvarlig for, svært mye vanskeligere. Du kan ikke klandres for ikke å moderere disse gruppene. Men kan du kritiseres for at du ikke har satt tydelige grenser for hva du låner ditt navn til?

På flere av gruppene postes det jevnlig fra frieord, fra 24avisen (som nå er nedlagt), fra noe som kaller seg nattnytt og fra flere kjente innvandringsfiendtlige og nettsteder med kjent nazistisk tilknytning. I ditt navn, under pretensjon av å støtte deg.

I korthet tror jeg du ikke tjener troverdighet i budskapet ditt om antirasisme og integrering, om folkeskikk og anstendighet dersom du ikke gjør som andre politikere i Norge - lar være å låne navnet ditt til slike grupper, for så å la dem leve sine liv uten noe innsyn eller påvirkning fra deg og dine.

Det er fryktelig trist at ditt utspill om muslimhets, rasisme, fremmedfrykt og hat i ditt navn kommer så seint. Jeg vet du har fått mange oppfordringer om å ta til motmæle mot slikt, én av dem sto jeg selv for i forrige uke.

Det er i tillegg fryktelig trist at du i samme tale virker som du sukrer pillen for dem som kanskje syns du gikk litt langt i din kritikk av dem. Når du refererer til «meningspolitiet» lager du en hyperbole som er velegnet å anvende for enhver støttespiller av deg som mottar uønsket kritikk. «Meningspolitiet mener at alle som har andre oppfatninger enn dem selv er rasister, fascister og nazister.» sier du.

Jeg lurer på hvem som faller i kategorien «meningspolitiet»? Det er fint om du avklarer det nærmere, slik at vi kan unngå at dem av dine følgere som får kritikk for konkret hets og hat, dekker seg bak ministerens hyperbole om meningspolitiet som ikke tolererer andre meninger. Gjør jeg meg skyldig i å være meningspoliti når jeg ber deg om å være *enda* tydeligere overfor dem som sprer hat i ditt navn? Hvis «meningspolitiet» er en liten, avgrenset gruppe mennesker som de facto mener at alle som har andre oppfatninger enn dem selv er rasister, fascister og nazister, syns jeg det er fint om du benevner dem med navn eller tilhørighet. Hvis det derimot er et uttrykk for at det er lov å bli irritert om man beskyldes for rasisme, fascisme eller nazisme ugrunnet, så er det for tydelighetens skyld lurt å si akkurat dét. Især når inngangen til talen din handler om at rasisme finnes, og at nazister marsjerer i gatene.

Med fare for å virke besserwissersk overfor en kommunikasjonsrådgiver, det forstår jeg jo er risikabelt, vil jeg likevel driste meg til å gi deg et råd:

Gi beskjed til administratorer på de ulike gruppene og sidene på facebook om at du fra nå av ikke ønsker å bli forbundet med dem på noe sett eller vis. Du har integrering å ta deg av, og kan ikke lenger gå god for at det som postes i disse gruppene postes i beste mening og for å hjelpe deg å få til en god integrering for dem som har kommet.

Tvert imot.

Jeg syns du skal gjøre det klart at du forventer av dine følgere også, at de bidrar til integrering, bidrar til at folk føler seg trygge og bidrar til at så mange som mulig kommer i arbeid. Hvis ikke må du snakke til dem, så de ikke ødelegger for jobben din og for bærekraften i framtiden vår.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer