Endelig i boks

Kundene til Norges mektigste platekjede stemte fram tidenes 100 beste album nylig. Patti Smiths debut «Horses» fra 1975 kom på 258. plass.

  • Man skal ikke beskylde den unge platekjøpergenerasjonen for å være verken historieløse eller kunnskapsløse i tilfellet Patti Smith. Tvert imot: er det unge kulturkonsumenter både på og utenfor universitetenes historisk-filosofiske fakulteter som virkelig har overblikk over og kunnskap om fortida, så er det samleplategenerasjonen .
  • Vi som er født på 70- og 80-tallet har fått nyte godt av musikkbransjens kommersielt sett meget innbringende opplysningsprosjekt: en jevn strøm av «best of»- og «greatest hits»-samlinger. Remastrede utgaver av klassikere og kultalbum med bonusspor, bilderike hefter og innsiktsfulle essay skrevet av anerkjente Rolling Stone-skribenter.
  • Kanskje er det her forklaringen på Patti Smiths overraskende lave listeplassering ligger: mangelen på et karriereoverblikk, en lett tilgjengelig inngangsport, til hennes storslåtte rockpoesi og kraftfulle rockuttrykk som har influert et utall artister, blant dem PJ Harvey, Alanis Morissette og R.E.M.s Michael Stipe.
  • Men fra og med nå finnes ikke lenger unnskyldninger for ikke å sjekke ut spennvidden og dybden i punkdronningens snart 30 år lange artistkarriere. Ukas lekreste plateutgivelse er dobbelt-cd-en «Land (1975- 2002)» (Arista/BMG).

«Land» består av en «best of»-cd satt sammen etter avstemning blant fans og støttespillere, inkludert en fersk versjon av Princes «When Doves Cry», og en annen cd med obskure låter, demoer og konsertopptak.

Heftet er også glimrende, en liten begivenhet i seg selv, med tekstfragmenter, bilder, brev og postere, et slags forord av den amerikanske forfatteren Susan Sontag og et kort etterord av den nå 55 år gamle Smith selv. Her viser hun nok en gang sitt verbale mesterskap når hun uanstrengt knytter sammen den gamle Stones-gitaristen Brian Jones, den myrdede egyptiske presidenten Anwar Sadat, 11. september og nettopp «When Doves Cry» på noen få, men effektive tekstlinjer.

  • «Tregreps rock blandet med ordets kraft.» Slik oppsummerte hun sitt debutalbum «Horses», et lysende karrierehøydepunkt fra en unik artist som skal og bør nevnes i samme åndedrag som Bob Dylan, Lou Reed og Leonard Cohen.

Neste gang det er avstemning, er det sikkert flere som har skjønt det.