Endelig i det gode selskap

Erlend Loe, Anne Holt og Karin Fossum kommer snart til et nattbord nær deg. Det gjør også skogens konge - Levi Henriksen (40). Her er bokhøstens høydepunkt.

KONGSVINGER (Dagbladet): Han bor i et rødmalt hus i skogen og kjører sin Texas-pickup ned Elvis Presley Boulevard til jobben. Snart spiser han kirsebær med de store.

Etter fire refuserte bøker tar Henriksen en grusom hevn: Hans tredje utgivelse blir hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Hvert år satser bokklubb-redaktør Tuva Ørbeck Sørheim på et ukjent blad, og i år stoppet lykkehjulet på Levi:

-  Alle som har lest den er genuint begeistra, sier Ørbeck Sørheim om romanen «Snø vil falle over snø som har falt».

Vunnet i lotto

-  Å debutere var som å vinne i lotto, nå føler jeg at jeg har vunnet i Viking-lotto, sier Levi Henriksen. Å få utgitt en roman i bokklubben betyr minst 20 000 nye lesere og en minimumsinntekt på rundt en halv million kroner. Henriksen har planene klare:

-  Da jeg debuterte, kjøpte jeg pickupen fra Texas. Nå skal jeg bruke penger på å få den lakkert.

Romanen «Snø vil falle over snø som har falt» er Henriksens første roman etter to novellesamlinger. Han debuterte da han var 38 år. Mens vennen og forfatterkollegaen Vidar Kvalshaug ble antatt på første forsøk da han var 28 år og siden aldri fikk et nei, strevde Henriksen med å svelge misunnelsen og ergrelsen over å bli avvist.

-  Jeg ønsker kanskje at jeg debuterte som 30-åring og hadde en haug med bøker bak meg. Men jeg har mer å skrive om nå. Det låter kanskje blærete, men jeg har levd flere historier.

Brødrekjærlighet

-  Du er kanskje blitt mer tent av motgangen også?

-  Det er klart. Du får en voldsom tro når du først opplever gjennombruddet, sier Henriksen, som er kjent for sine maksimalistiske historier om bygdepredikanter, landeveisrøvere og frodige damer. Nå har han skrevet om brødrekjærlighet og savn.

-  Det er så mange som mener jeg er en skittenrealist, men jeg er nok heller en skittenromantiker. Noen skriver for at folk skal falle, jeg vil at de skal reise seg igjen.

Hjemme i Kongsvinger turnerer han livet som journalist, pappa og ektemann mens han verker etter å stupe inn i historiene.

-  Jeg står opp om morgenen og bare venter på å få kone og barn av gårde så jeg kan begynne å skrive de dagene jeg ikke skal jobbe som journalist.

SKAPER BEGEISTRING: Levi Henriksen finner bittersøte historier bak hver haug og sving i Kongsvinger. Hans tredje utgivelse blir hovedbok i Bokklubben Nye Bøker.