Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Endelig i havn

- Av og til føler jeg at jeg har levd siden slaget ved Fimreite. Andre ganger er det som om jeg ikke har forlatt vogga ennå. Erik Bye (74) lurer på om livet er langt eller kort. Nå kommer endelig boka om hans liv.

NÆRSNES (Dagbladet): Det har ikke manglet på henvendelser opp gjennom årene fra folk som ville skrive om Erik Byes liv.

- Det har vært litt fjernt for meg. Og det er det for så vidt ennå. Jeg kan ikke helt skjønne hvorfor det skal bli skrevet bok om meg, sier Erik Bye.

- Nå koketterer du?

- Nei, jeg gjør faktisk ikke det. Det er det stikk motsatte.

Det er hans mangeårige kamerat, Dagblad-journalisten Arvid Bryne, som nå skal føre i pennen NRK-legendens bevegelser de siste 74 år og som dermed har fått kloa i det som må regnes for å være noe av det mest attraktive i biografisjangeren i Norge i dag. Uansett hva Erik Bye sier.

Tidsbilde

Helt sentralt i boka er naturligvis Erik Byes over 40-årige innsats i NRK. Han ble institusjonens fast ansatte vagabond og brakte verden til Utvik og Innfjord. Men også Utvik og Innfjord til verden.

- Vi har lyst til at dette skal bli et tidsbilde på gjenoppbyggingens tid etter krigen. Fra en tid som nå er «gone». Det var en nasjonal oppgave vi så. Radioen var også med på å gjenreise riket, for å si det litt pompøst.

- Vi har snakket en del om hvor kort tid det er siden før i tida . Hvordan vi før navigerte etter stjernene, og om hvordan vi nå navigerer blant dem, sier Erik Bye.

Erik Bye og Arvid Bryne har vært hyttenaboer på øya Søndre Langåra siden 1985 og har allerede et vell av samtaletimer bak seg. Forskjellen nå er at Bryne har med seg notatblokk.

- Det er et svært arbeid. Bortsett fra kong Olav er det vel få nordmenn det er blitt skrevet så mye om som Erik. Det gjør valgene både lette og vanskelige. Jeg har også tenkt å vie en del plass til dikteren Erik Bye, sier Arvid Bryne.

Neste år

En bok om en mann som er både indianer, lyriker, visekunstner og har et hjerte for mye mer enn redningsskøyter, funksjonshemmede og krigsseilere, må nødvendigvis bli tjukk. Men foreløpig har ikke Tiden Norsk Forlag eller forfatter Bryne noe svar på når den blir ferdig. Sannsynligvis neste år en gang. Neste vår fyller for øvrig Bye 75 år.

Privat

- Er det noe slags vemod ved at noen skriver bok om livet ditt?

- Jeg har ikke reflektert så sterkt over det. Poenget er at dette ikke har vært noe påtrengende prosjekt for meg. Det er viktig å understreke at dette er Arvids arbeid.

- Hvor privat kommer boka til å bli?

- Mye av mitt private er å hente i diktene, og det kommer vel en del innimellom. Men jeg har ikke lyst til å utlevere meg om private ting som også vedrører en hel masse andre mennesker.

Plutselig begynner Erik Byes brystkasse å leve. Den piper Griegs «Morgenstemning» i et forrykende tempo. 74-åringen fisker fram mobiltelefonen fra skjortebrystlomma under den velbrukte islenderen. Det er kona Tove som lurer på hvor han blir av med maten. Erik Bye trosser grå stær og dårlige føtter og jumper om bord i 17-foteren, og i den milde sommerettermiddagen tøffer han utover til Søndre Langåra. Fuglene gleder seg allerede til å spise loff av hånda hans.

<B>SER TILBAKE:</B> - Vi har lyst til at dette skal bli et tidsbilde på gjenoppbyggingens tid etter krigen, sier Erik Bye.
<B>NABOEN SKRIVER:</B> Erik Byes mangeårige hyttenabo og venn, Dagblad-journal.isten Arvid Bryne, skriver boka om NRK-legenden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media