Låtanmeldelse: «Alt for Norge»

Endelig i ny versjon!

«Alt for Norge» har hatt godt av en kjønnstilpasset oppdatering.

ALT FOR NORGE: Norges Fotballforbund (NFF) har lansert en ny versjon av den kjente og kjære «Alt for Norge». Sangen framføres av Alexandra Rotan, kjent fra KEiiNO, og er produsert av produsentduoen TRüH. Video: Norges Fotballforbund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Alt for Norge»

Alexandra Rotan

Pop

Utgitt: 2022
Plateselskap: NFF / NRK / TV 2

«Fornuftig oppdatering.»
Se alle anmeldelser

LÅT: Fotballsanger som er laget ene og alene for å være det har en tendens til å bli litt kleine, fulle av skryt og nasjonalistisk ladete ord.

For en som i 28 år har hatt et anstrengt forhold til fotballsangen «Alt for Norge», først og fremst på grunn av Jørn Landes affekterte og pompøse «heavyballade-vokal» full av føleri, er det befriende å høre den nye versjonen med Alexandra Rotan, fra Keiino, som vokalist.

«Kjønnsnøytral»

Norges Fotballforbund (NFF) har altså lansert en ny, kjønnsnøytral versjon av «Alt for Norge» foran kvinnenes EM i England i juli. Det føles veldig riktig, særlig fordi de, i motsetning til herrene, har en mulighet til å vinne hele EM i juli. De har nemlig kvalifisert seg!

Skjønt kjønnsnøytral, videoen som følger låten fokuserer naturlig nok fullt og helt på kvinnene og Rotan, mens vi fra tilskuerplass ser det hele gjennom en liten gutt som med stor overbevisning spiller entusiastisk og forventningsfull tilskuer og fan. Videoen følger kvinnelagets forberedelser til det som kan bli triumf - om de lever opp til tidligere bragder.

«Drillos»

Sangen ble laget til «Drillos», med tekst av Ivar Dyrhaug og musikk av Torstein Flakne fra Stage Dolls, i 1994. Teksten er noe endret, blant annet fra «våre beste menn skal ut i strid igjen» til «vårt beste lag skal ut i strid i dag». Det som måtte være igjen av banaliteter føles mindre påtrengende når Rotan synger dem.

Sjøl har jeg for øvrig alltid hatt mer sans for det som er blitt kalt «Alt for Norge 2», «Bønda fra nord» med Racer (DumDum Boys) fra 2000. Den er liksom litt mer direkte: «Vi er bønda ifra nord / ta vel imot oss / banker alt på fremmed jord».

Programmert

Låten er produsert av TRüH, som består av Tom Hugo Hermansen (også han fra Keiino) og tyske Rüdiger Schramm, og kompet er «tilpasset» 2022, med programmert musikk. Jeg hadde selvfølgelig ønsket at de kunne «tatt seg råd til» å hyre ekte musikere og ikke maskiner, men det fungerer på sitt vis.

Fra en opprinnelig lengde på 4.21 klokkes den inn på 2.42, og det er helt greit. Det er forsåvidt ikke noe poeng å pøse på med overivrige kommentatorer. Men hvor er allsangen? Den som gir oss fellesskapsfølelsen? Den er nesten ikke til stede her, så den må vi nok sørge for sjøl når fotballkvinnene forhåpentligvis spiller finale 31. juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer