DEBATT

Endringer i bioteknologiloven

Endelig kan alle få en sønn

Dagen etter vedtaket fikk jeg det første tilbud om NIPT fra et firma som tilbyr blodprøver. Tilbyderen gratulerer med det norske vedtaket og tilbyr meg kjønnstesting for 490 euro.

TEST FOR GRAVIDE: NIPT-testen er en blodprøve som kan måle morkake-DNA og på den måten fortelle noe om fosterets arvemateriale. Innleggsforfatteren mener reglene er uklare for hva den skal kunne brukes til. Foto: NTB Scanpix
TEST FOR GRAVIDE: NIPT-testen er en blodprøve som kan måle morkake-DNA og på den måten fortelle noe om fosterets arvemateriale. Innleggsforfatteren mener reglene er uklare for hva den skal kunne brukes til. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge har hatt en av Europas mest restriktive bioteknologilover, nå kan vi få en av de mest liberale. Tirsdag 26. mai vedtok Stortinget at «Non-invasiv prenatal test (NIPT) blir tillatt å utføre i Norge for alle gravide kvinner». I tillegg vil de med forhøyet risiko for fostre med utviklingsavvik få testen betalt av det offentlige.

Dagen etter vedtaket fikk jeg det første tilbud om NIPT fra et firma som tilbyr blodprøver. Tilbyderen gratulerer med det norske vedtaket og tilbyr meg kjønnstesting for 490 euro. Det er 99,99% sjanse for at svaret er rett og 99% sjanse for at jeg får svaret før grensen til selvbestemt abort.

Ifølge firmaet kan jeg nå velge mitt barns kjønn. Jeg er 55 år og mann.

Nå er kjønnstesting av fostre fortsatt forbudt i Norge, men firmaet har siden 2016 tilbudt NIPT til norske kvinner og oppfordret helsepersonell til å hjelpe dem med å ta blodprøven. Svaret kommer i posten.

Nå får norsk helsepersonell lov til å ta prøven. Hvordan man skal begrense bruken er høyst uklart – særlig når selvbestemmelse har vært det viktigste argumentet for innføringen av testen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer