Endelig kan Norge gå til topps i fotball-VM

Fotballmoro i «2010 Fifa World Cup South Africa».

|||EA Sports kjører ut det andre fotballspillet på knappe halvåret, men har de lagt sjela i det eller er det bare et knapt og unødvendig forsøk på å cashe inn på VM-fanatismen som ulmer der ute?

Det er jo landslagsfotball det er snakk om her, så klubblag kan du selvsagt glemme. Det gjør heldigvis ikke mye, for EA Sports har klart å mose inn imponerende 199 fotballnasjoner her - samtlige som har deltatt i VM-kvaliken!

Dette betyr at du kan kjøre kvalikasjonene om igjen, og til syvende og sist få Norge til å vinne hele sulamitten!

Det er i bunn og grunn en smått modifisert versjon av «FIFA 10» vi får med dette VM-spillet, men det er første gangen jeg har sett et fotballspill fra EA såpass polert.

Grafikken har fått seg en oppussing, lydbildet er bedre, stemningen på stadion er mer grandios, og rammen rundt kampen er bedre. Samtidig er det rett og slett artigere å spille.

Det er litt vanskelig å forklare, for forskjellene er subtile. Det virker som om spillet i det hele tatt er blitt mer strømlinjeformet. Keeperne får ballen ut litt raskere, reaksjonene på spillerne er litt raskere, skuddene har litt mer trøkk, fintene er litt lettere og kjappere - ja det virker som om nesten alt har fått en liten boost i kjapphet.

Men den nevnte stemningen og finpussen er kanskje grunnen til at det er en bedre spillopplevelse nå enn før.

For eksempel vil kameraet, etter sjanser eller stopp i spillet, noen ganger hoppe til supporterne, som ikke lenger er flate bildesekvenser, men hoiende fans med ansiktsmaling i de rette fargene. Selv managerene til lagene som greide kvaliken er med, fullt animert der de bjeffer instrukser fra sidelinjen!

Det er små detaljer som dette som gjør at «World Cup 2010» er hakket mer involverende enn tidligere spill. Selv kommentatorene virker strået vassere.

Kontrollmessig er det ikke mye nytt å huke tak i, bortsett fra en del nye finter kun de aller flinkeste vil kunne ta i bruk under kamp.

Det er derimot gjort en stor forandring i straffesystemet, hvor det er en mer golfspillaktig måte å klemme ballen i mål på; du har en ekstra måler der du må treffe innenfor et grønt felt for å skyte nøyaktig, samtidig som du har den tradisjonelle kraftmåleren som blir fylt opp jo lenger du holder inn knappen.

På samme tid styrer du en liten blink (som er usynlig dersom du ikke er i treningsmodus) rundt i målet med stikka - noe som er lettere sagt enn gjort, men desto morsommere å mestre! Keeperdelen av straffene er også lagt til høyrestikka, noe som er mye bedre enn tidligere.

1

Det er også lagt til et nybegynneroppsett til kontrollene som kaster vekk de fleste vanskelige kombinasjonene og lar deg spille ved hjelp av kun få knapper. Selv om de fleste ikke vil bruke denne er det perfekt for amatører som ikke har spilt så mange fotballspill, og som bare vil prøve.

Innholdsmessig er det en svakt amputert opplevelse tatt «FIFA 10» i betraktning. Du har en egen versjon av «Be a Pro»-modusen kalt «Captain Your Country», der du styrer kun én spiller på laget.

Du har også den selvsagte VM-modusen der du kan starte helt fra kvalifiseringen og ta laget ditt til finalen. Denne kan også spilles online, noe som funker litt som online-ligasystemet fra fordums titler.

Det vil garantert også gå med noen timer på de forskjellige utfordringene den nye «History of qualifying»-modusen byr på. Her får du servert forskjellige scenarioer fra virkeligheten av typen «Danmark ligger under 1-2 mot Portugal i det 87. minutt - Vinn kampen!». Vanskelighetsgraden går fra ganske lett til helt for jævlig vanskelig!

Det er dog skuffende at man ikke har muligheten til å sette sammen en egensnekret turnering, slik man kan i «FIFA 10». Her kan du kun velge å styre flere lag i en hel VM-turnering - noe som betyr en bråte med datastyrte motstandere.

Videre betyr dette at dersom dere er mer enn fire spillere må noen spille i separate grupper. Skuffende elendig designvalg.

Noe som er blitt rettet litt på er det horrible menysystemet fra «FIFA 10», der treningsarenaen alltid måtte lastes (lenge) inn før start.

Her tas du i stedet rett inn i menyen, der du så får velge å kjøre på med treningen dersom du skulle ønske det. Nå blir du heller ikke sparket helt ut til hovedmenyen dersom du mister koblingen opp mot en onlinemotstander.

Burde du gå til innkjøp av spillet dersom du allerede har «FIFA 10»?

På den ene siden har du ingen klubblag og litt færre moduser, men på den andre har du en langt mer finpusset opplevelse, 199 landslag og et fotballspill som er hakket morsommere å spille. Så jeg sier helt klart ja.

Og er du en av de som ikke har spilt et fotballspill før er dette et ypperlig startpunkt!

Endelig kan Norge gå til topps i fotball-VM