KOMMENTARER

Endelig! Kjør musikk!

Et knips med fingeren var alt som skulle til, og vips, så stiger et nytt Konserthus i Oslo fram i horisonten.

KONSERTMESTER:  Petter Stordalen dirigerer Oslos planmyndigheter til å hoppe på forslaget om nytt konserthus. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KONSERTMESTER: Petter Stordalen dirigerer Oslos planmyndigheter til å hoppe på forslaget om nytt konserthus. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Allerede i 2019 kan det skje - i Oslo-Filharmoniens 100-års jubileumssesong - om byens planmyndigheter tar regi, og hopper når Petter Stordalen sier - Hopp!

Det bør de gjøre, og det tror jeg faktisk de kommer til å gjøre.

Det finnes nemlig ingen alternativer, om hovedstaden skal få et hus der landets beste orkester kan få muligheter til å klinge fritt ut.

Saken om Oslo Konserthus har vært en pinefull føljetong gjennom år, helt siden huset ble klemt inn med skohorn på triangel-tomta og åpnet i 1977. Og det er akustikken som har vært det smertefulle gjennomgangstemaet, helt fram til det første høydepunktet i fortellingen, da Mariss Jansons med retorisk mesterskap lot den dårlige akustikken framstå som grunnen til at han forlot orkestret.

To hovedproblemer peker seg ut. For det første hører ikke musikerne på podiet hverandre godt nok. Katastrofalt i sin egen rett i et hus bygd for akustisk musikk. Og for det andre hører vi i salen svært ulikt, alt etter hvor vi sitter - om vi da ikke har sikret oss en plass langs midtgangen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.