TØFFING: Guran, her sammen med Fantomets hund, unnskyld ulv, som bærer navnet Devil. Bandarenes høvding er mindre harmløs enn han ser ut til ved første blikk.
TØFFING: Guran, her sammen med Fantomets hund, unnskyld ulv, som bærer navnet Devil. Bandarenes høvding er mindre harmløs enn han ser ut til ved første blikk.Vis mer

Endelig kommer Guran til sin rett

Wandrups utvalgte: Bandarhøvdingen viser seg å ha vært igjennom litt av hvert.

Meninger

Altfor liten oppmerksomhet blir viet bifigurene i tegneserienes univers. Heltene tar så godt som all plass. De har sin forhistorie og sine særtrekk, mens mindre framtredende skikkelser går for lut og kaldt vann. Det er derfor en glede å kunne meddele at selveste Fantomet går foran i bifigurenes kamp for rettferdighet og økt prestisje. I det nyeste nummeret blir ingen ringere enn Guran viet en helsides presentasjon.

Her får vi vite at «Guran er Fantomets eldste og nærmeste venn». Videre at «han er omtrent ti år eldre enn Fantomet, og de vokste opp sammen i jungelen». Det står riktignok ikke noe om hvor gøy Guran syntes det var å være 17 år og måtte leke hver dag med Fantomet på sju. Men vi får vite at han ble med da den maskekledte kameraten dro til USA for å studere.

Som ung var Guran forelsket i en viss Yohimba, men det var også broren hans Zuran. Rivaliseringen endte med forferdelse. Zuran «forårsaket Yohimbas død og holdt på å drepe Guran». De få som har sett Guran uten stråhatt, har registrert at han har et arr på hodet. Men til tross for at arret taler sitt tydelige språk, hevder Guran at hele historien med broren bare er oppspinn.

Guran har også hatt trøbbel med sin sønn Timo, som har vist onde menn veien til Hodeskallegrotten. Guran dømte ham til døden, men Fantomet lot nåde gå for rett og benådet ham. Guran er med andre ord mindre harmløs og godslig enn han ser ut til. Det er han som kjenner formelen til bandarenes «dødelige giftpiler og pulveret som gir hukommelsestap».

Leser vi videre på Wikipedia, får vi vite at «Guran er kunnskapsrik utover det som kan forventes av en jungelmann med bastskjørt og stråhatt». Han skal for eksempel være mannen bak det særegne jungeltrommespråket. I all hovedsak har Gurans forfedre vært bestevenner med de tidligere Fantomet’ene. En oversikt viser at de har hatt navn som Turan, Duran, Buran, Suran, Zuran, Uuran, Tembur, Nuran, Turran og Quran. Navnet skjemmer ingen, som det heter i et gammelt jungelordtak.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.