Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Endelig lønn for strevet

DRAMMEN (Dagbladet): I går åpnet Berlevåg Mannsangforening sin norgesturné med to fulle hus i Drammen Teater. Nå tjener koret endelig penger på suksessen også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av de nesten 30 millionene filmen har spilt inn på kino i Norge så langt, har kormedlemmene bare fått 400000 kroner - på deling. Når de nå reiser landet rundt, er det ikke bare for å synge - men også for å selge videokassetter og DVD-plater, et salg koret har ti prosent av overskuddet fra.

I tillegg til konserter, består turneen av videosignering på kjøpesenter Sør-Norge rundt. I dag er de hos Steen & Strøm på Vinterbro like sør for Oslo, før de synger på Chateau Neuf.

Stort salg

Videoene og DVD-ene er forhåndsbestilt i et opplag på 98000, noe som vil gi en brutto salgsinntekt på mer enn 16 millioner og 600000- 700000 kroner i korkassa. Korets del av salgsinntektene kan godt overstige én million kroner før julehandelen er over. Snart kommer det også penger fra salget av «Heftig og begeistret» i utlandet. Den er allerede solgt til 14 land, koret har fem prosent av inntektene.

- Ja, dette kan bli et stort løft i forhold til hva vi har tjent tidligere, sier korets talsmann Brynjar Langås.

For i utgangspunktet tjente koret null og niks fra filmsuksessen, noe som heller ikke er vanlig for medvirkende i en dokumentarfilm.

Ikke styrtrike

Da filmen tok av, fikk de imidlertid et engangshonorar på 400000 kroner fra Norsk Film. Ved årets slutt vil omsetningen til koret komme opp i fire millioner, mot normalt 50000 kroner. Pengene har blant annet kommet fra konserter, reklameoppdrag, salg av CD-er, bøker, T-skjorter og postkort.

- Vi er de mest ettertraktede artistene i landet akkurat nå, men delt på 35 stykker blir det ikke så mye penger på hver. Det er forresten like bra, vi blir ikke styrtrike noen av oss og slik bevarer koret sin identitet, sier Langås.

Ny film

Dessuten har en del av inntektene gått til et nytt Sangens Hus i Berlevåg, som filmstjernene har kjøpt sammen med det lokale blandakoret.

Men når film nummer to, «Heftig og begeistret i vesterled» , kommer på kino i mars neste år, vil ikke kormedlemmene stå med sangerlua i hånda. De har allerede innkassert en million i honorar for USA-turneen, der filmen ble innspilt, og går snart i forhandlinger med produsenten om en avtale for prosenter av billettinntektene.

05.11 Oslo, Chateau Neuf

06.11 Oslo, Chateau Neuf

07.11 Lillehammer, Banken

08.11 Sundalsøra, Kulturhus

09.11 Ålesund, Kulturhus

10.11 Molde

11.11 Trondheim, Olavshallen

12.11 Steinkjær, Dampsaga Kulturhus

18.11 Arendal, Scandic Hotel, Bankettsalen

19.11 Kristiansand

20.11 Egersund

21.11 Sandnes, Kulturhuset

22.11 Haugesund, Sjøhuset

23.11 Stord, Kulturhuset

24.11 Bergen, Logen

25.11 Bergen, Logen

Hele Norges coronakart