SONGBIRD: Musikktjenesten Songbird kom ut i dag, og markerer seg som en verdig konkurrent til iTunes.
SONGBIRD: Musikktjenesten Songbird kom ut i dag, og markerer seg som en verdig konkurrent til iTunes.Vis mer

Endelig noen som tar rotta på iTunes

Songbird gjør musikk morsomt.

(Dagbladet.no): Når musikktjenesten Songbird i dag slippes, kan det se ut som iTunes endelig har fått en verdig konkurrent.

Åpen kildekoding gjør at man kan få til det meste med Songbird, man kan personliggjøre spilleren og legge til endeløse spennende funksjoner.

God funksjonalitet
Musikkspilleren er utviklet av «Pioneers of the Inevitable», med utviklere som har erfaring fra blant annet Mozilla og Winamp

Etter bare en halvtimes bruk av den multifunksjonelle musikkavspilleren kan man fort bli overbevist om at iTunes er overflødig.

Songbird er lett å bruke siden den tar mye av sin funksjonalitet fra konkurrenten. Man kan forsåvidt også laste ned en add-on som gjør spilleren helt lik iTunes.

Musikkspilleren blir en slags fusjon av iTunes og nettleseren Firefox, og skal man høre musikk og surfe samtidig gjøres dette veldig lett ved bruk av fanebaserte vinduer. Og skulle man komme innom nettsteder der det er mulig å streame musikk, som Hypemachine eller Urørt, plukker Songbird automatisk opp de tilgjengelige låtene og gir deg muligheten til å lett navigere deg til den sangen du vil høre.

Importering av ditt iTunes-bibliotek skjer kjapt og automatisk, og har du kjøpt låter på iTunes kan du laste ned en add-on, «QuickTime Playback», som gjør det mulig å spille av disse låtene.

Mange nyttige applikasjoner
Songbird gjør opplevelsen av å spille musikk morsomt. Først og fremst på grunn av de mange applikasjoner man kan legge til, men også fordi man får følelsen av å bruke en helt vanlig nettleser som også spiller musikk.

En funksjon som ikke er aktiv i Norge ennå er konsertgeneratoren. Du kan gå inn på en egen konsertfunksjon for å se når artistene på ditt musikkbibliotek kommer til en by nærmest deg. Her kan du velge å sortere etter artist eller dato, bor du i England eller USA kan du også klikke deg inn på kjøpeknappen og skaffe deg konsertbilletter.

En annen allerede yndet applikasjon er sangtekst-funksjonen. Songbird finner på et millisekund tekstene til de fleste låter du hører på. Til og med ved avspilling på streamingtjenesten til Hypemachine fant spilleren tekster.

Muligheten til å lett navigere seg gjennom musikkblogger som Hypemachine bidrar også til å gjøre Songbird hakket vassere enn iTunes. Her kan du søke opp sanger og få de rett i musikkavspilleren. Muligheten til å spille av musikk i FLAC-format gir også Songbird en fordel fremfor sin konkurrent.

Fortsatt noe å rette på
Når du hører på musikk i Songbird finnes det et lite vindu helt nederst som heter mashTape. Her kan du lese LastFMs artistbiografier om musikken du spiller, samt få oppdaterte nyheter fra Google News. Bilder fra Flickr og Youtube-videoer dukker også opp automatisk her.

Alt Songbird leverer utgjør i seg selv en helt unik musikkopplevelse. Tjenesten har vært i utvikling de siste par årene og har blitt testet ut i mange forskjellige beta-utgaver, før de nå endelig er ute med sin Songbird 1.0.

I sin blogg om dagens slipp av Songbird 1.0. innrømmer teamet bak musikktjenesten at det fremdeles gjenstår mye arbeid på musikktjenesten, en av de største manglene på Songbird er at man ikke kan rippe musikk rett fra CD.

Man kan synkronisere iPoden med Songbird, men foreløpig ikke iPhone.

Songbird er ikke produsert av Mozilla som tidligere opplyst i denne artikkelen, men bygger på XULRunner-platformen som er utviklet av Mozilla.

Endelig noen som tar rotta på iTunes
Endelig noen som tar rotta på iTunes