Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Endelig på film

Erlend Loe og Odd Børretzen står bak de to historiene som i går fikk statlig filmstøtte. Snart kommer de til en kino nær deg og det kan da umulig bli kjedelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kjedsomhet og pretensiøse ting hører ikke hjemme på film, sier Loe og Børretzen nikker:

- Noen filmer burde kanskje heller vært stensiler, sier han.

Men nå blir det film, altså: Reklameveteranen Stein Leikanger skal filme Børretzens bok «Min barndoms verden», Loe har skrevet manuset «Detektor» med kortfilmkometen Pål Jackman som regissør.

Likheter

Forfatternes fans kan glede seg over at filmene vil gi oss Børretzen og Loe akkurat slik de kjenner dem. Litt barnslig undrende over tilværelsens mange motsigelser.

- Det finnes nok likheter i måten vi skriver på, ja. Selv om språket og tematikken er forskjellig, har vi den samme underfundigheten, sier Loe.

- Er dette bare et litterært grep, eller er dere sånn?

- Jeg fikk nylig et brev fra en som mente jeg var naiv i innvandringsspørsmål. Det er nok riktig - og det er helt ålreit. Det kan være en fordel å ikke vite for mye, se ting med barnets øyne, det er ikke tilfeldig at «Keiserens nye klær» er et så populært eventyr, sier Børretzen.

NYE FILMER: Erlend Loe og Odd Børretzen er opphavsmennene til to nye norske filmer.Foto: JEANETTE LANDFALD
NYE FILMER: Erlend Loe og Odd Børretzen er opphavsmennene til to nye norske filmer.Foto: JEANETTE LANDFALD Vis mer

Stor kraft

Neppe tilfeldig at Børretzen og Loe er så populære heller, men hva er det som drar to slike ordkunstnere til filmens verden?

- Det fascinerende med film er at du blir fortalt historier som går rett inn i deg. Intravenøst, liksom, sier Loe.

Han har selv filmutdanning og en viss erfaring fra bransjen. Det har Børretzen også; han skrev manus til, og spilte en rolle i, «Makaroni Blues» fra 1986.

- Den tilhører de ting jeg ikke tenker så veldig mye på. Jeg så ikke filmen i ferdig tilstand, sier Børretzen - men når det gjelder film:

- Så er det forbausende hvor stor kraft den har, hvor godt den når fram og hvor lenge du kan huske en film.

Ikke bare moro

Børretzens nye bidrag til norsk filmhistorie har fått tittelen «Da jeg traff Jesus...med sprettert», og handler om forfatterens oppvekst i Groruddalen på 30-tallet.

- Og da vil du vel selv velge hovedrollen, deg selv som 5-åring?

- Nei, nå er det Leikanger sin film. Jeg ble veldig imponert over manuset hans, det er bedre enn boka mi.

Men Børretzen er ikke ferdig med filmen, for det er hans fortellerstemme som skal følge lille Oddemann rundt i barndommens verden.

Loes «Detektor» handler om 29 år gamle Daniel, en nyutdannet psykolog med sterk morsbinding og en - av alle ting - sterk metalldetektor.

Ingen av filmene blir bare moro, men som Loe sier:

- Skal du få fram et budskap er det lurt å bruke humor.

NYE FILMER: Erlend Loe og Odd Børretzen er opphavsmennene til to nye norske filmer.Foto: JEANETTE LANDFALD