Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Endelig på norsk

Etter 35 år er en av tidenes største sciencefiction-klassikere, Frank Herberts «Dune», endelig kommet på norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fremdeles en sterk bok, mener oversetter og sciencefiction-kjenner Torstein Bugge Høverstad om boka som nå kommer i to bind.

Amerikaneren Frank Herbert ble verdensberømt i sciencefiction-kretser da han i 1965 ga ut romanen «Dune». Handlingen foregår mest på ørkenplaneten Arrakis, hvor unge Paul Atreides kommer sammen med sin familie, anført av faren, som er hertug. Planetens viktigste produkt er melange, et slags narkotisk, livsforlengende krydder.

Ny verden

- På norsk er tittelen blitt til «Sand». Men er ikke begrepet «Dune» så etablert at det var unødvendig å lage en norsk tittel?

- «Dune» er nok en etablert tittel for dem som kjenner boka fra før, men på norsk blir den intetsigende for alle andre. Den kunne jo ikke hete «Dyne», sier Høverstad.

- Hvorfor er «Sand» blitt en klassiker?

- Det er gjerne flere grunner til at en bok blir en klassiker, og det gjelder også for «Sand». For eksempel verdensbyggingen: Som en av de første innen science fiction, bygger Frank Herbert opp en ny og ukjent, men troverdig verden, og det er en kjempebedrift. Mange har siden lært av ham, men i mye science fiction er verdensbyggingen sjablongmessig, og ofte et lett maskert USA. Men «Sand» s verden er fremdeles fremmed, en generasjon seinere.

Beduiner

- Den minner kanskje mer om Arabia enn USA?

- Sands innfødte befolkning, frimen, er som en beduinstamme, med et marginalt utkomme av det ørkenplaneten kan gi. «Sand» er den første sciencefiction-boka hvor økologi er en viktig del av handlingen. Kloden påvirker personene like mye som de påvirker kloden. Men samtidig setter han dette i relieff mot en mangehundreårig historie i et kolossalt galaktisk samfunn. Det gir romanen veldig dybdevirkning. Du aner en masse «virkelighet» mellom linjene. Når «Sand» virker så sterkt fremdeles, kan vi bare tenke oss hvor sterkt den må ha virket på 60-tallet, som den første av sitt slag.

- Hva kan man si om den påfølgende produksjonen til Frank Herbert?

- Frank Herbert var en kjempebra forfatter - i den boka. Men for stor suksess er farlig. Han skrev flere seinere bøker om ørkenplaneten, men en kan trygt holde seg til den første, sier Høverstad.