Endelig på plate

Ett år etter at han kom fra det store intet og stjal showet under Djangofestivalen i Oslo, er Ola Kvernberg (19) klar med egen plate.

I jazzkretser regnes Ola Kvernberg som et fenomen. «Trollmann med fela,» skrev Dagbladet etter at unggutten med de runde kjakene og den røde luggen skapte feberliknende tilstander i det gamle Misjonshuset i Møllergata i Oslo for ganske nøyaktig ett år siden. Konserten på Cosmopolite under fjorårets Djangofestival ble pangstarten på en karriere med mytiske undertoner.

18 år gammel banket bygdegutten på garderobedøra på en klubb i Oslo, fant Jon Larsen fra Hot Club de Norvhge, spurte om å få spille - og var seinere samme kveld på alles lepper.

Hvor kom han fra? Så ung, så bra - hvordan er det mulig? Siden den gang har Ola Kvernberg ridd på en bølge av kritikerhyllester og godord fra den norske jazzeliten.

- Det er tydeligvis en del fascinasjon for mytologien rundt opptredenen på Djangofestivalen i fjor. Det som er sikkert er at det ga meg en gyllen sjanse. Der hadde jeg gått og sulla i Molde blant de gamle musikergutta. Nå befant jeg meg plutselig i studio med de proffe folka for å spille inn plate. Det føltes helt absurd, sier han.

Debutalbumet gis ut på Hot Clubs eget plateselskap Hot Club Records. Talentspeider og primus motor Jon Larsen struttet av stolthet ved lanseringen fredag, men er usikker på hvor lenge han får beholde Kvernberg på mini-labelen. Ola ser litt annerledes på det.

- Hot Club Records er glimrende, spør du meg. Teoretisk sett kan skiva mi skaffes over hele verden. Uansett tar det lang tid å bli kakse på jazz. Jeg har det ikke travelt, sier supertalentet.

På plata har han spilt inn klassikere av Cole Porter, Fats Waller, Sonny Rollins, George Gershwin og Richard Rogers.

- Det er string-swing-jazz fra 30-tallet som har vært min lidenskap, men plata er like mye prega av be-bop.

- Ensomt å være ung jazzfiolinist på et lite sted?

- Ja, man kan jo spørre seg hvordan man begynner med slikt tull blant Volvoer og felger på Fræna. Men etter at jeg som 16-åring fant ut at jeg kunne spille jazz på fele, har jeg ikke vært til å stoppe.

- Hva er målet nå?

- Jeg håper å begynne på Musikkonservatoriet i Trondheim fra høsten av, men det spørs om jeg kommer inn. Jeg er så horribelt svak i teori. Musikk er det eneste talentet jeg har. Alt annet er helt krise - skole inkludert, sier han uten å late til å være videre deprimert av den grunn.

<B>DEBUTERER:</B> En unggutt med helt spesielle evner som jazzfiolinist, og med Stephane Grappelli og Svend Asmussen som helter, kan ikke bruke livet sitt på data. Ola Kvernberg fra Fræna på Nordmøre er nå ute med sitt debutalbum, og i helga er han tilbake på Djangofestivalen.