Endelig rød kjole

  • Hun kom for seint i teatret, Åslaug Haga. Men det er lett å tilgi, for hun hadde rød kjole på seg. I en verden av sortkledde damer var det herlig å se bildene av kulturministerens rødkledde spurt inn i salongen.
  • Det sorte har annektert oss fullstendig. Et vanlig selskap i dag ser ut som ei gravferd for femti år siden. Nesten alle damene er kledd i sort. Noen få variasjoner, en paljett her eller fjærdusk der, men alt helt i sorgens farge. I min foreldregenerasjon het det alltid at man vekker oppsikt i «den lille sorte». I dag kan det ikke være mer motsatt.
  • Hvorfor har vi trykket denne ikke-fargen så ettertrykkelig til våre bryst?

Riktignok heter det at sort går til alt, framhever og skjuler. Jeg tror det er alvorligere enn som så. Vi har rett og slett kommet ut av det med farger. Vi har vent oss av med det. Ta en titt inn i en klesforretning, der henger det på rekke og rad sjatteringer av grått og svart. En amerikansk venninne av meg på besøk i Oslo spurte om hvorfor norske klesbutikker ser ut som flyktningleirer.

  • Det er som om farger er blitt galt. Da SAS presenterte sine nye uniformer for en tid tilbake, ble det understreket at de kom med fargefrie skjerf. Fargefri? Er farge noe man bør unngå, som i alkoholfri, sykdomsfri eller glutenfri?
  • Menn er ikke det minste bedre. De har jo aldri vært særlig sprelske i klesveien og har da heller ikke hatt for mye spennende å sjonglere med. Men nå, nå går alle kule menn i svart, har glattbarbert hode og bruker metallbriller. I NRK er det så mange slike at jeg til slutt hilste på alle sammen, i tilfelle en av dem var forfatteren Tore Renberg.
  • Hvem har ikke vært på seminar med kreative menn som snakker om individualisme? Framtida tilhører mennesker som tar sine egne valg, sier de. Og nesten uten unntak ser disse individualisme-forkjemperne helt like ut. De er kliss makne. I svarte jeans, svart dressjakke og svart T-skjorte. Svart, må vite. For denne knusende fargen heter sort på damer, svart på menn.
  • Så kjære kulturminister, om du ikke får til noe annet, kanskje du kan bidra til å bryte det sorte hegemoni. Fortsett med å bruke rød kjole.
ANNERLEDES: Si hva du vil om kulturminister Åslaug Haga, men rød kjole har hun i hvertfall.