Endelig skolefri

LA MANGA (Dagbladet): - Det har aldri bekymret meg å ta fri - det er nødvendig, sier DAN BØRGE AKERØ og ler. Akerø-rått. Vår norske TV-konge har golfet på spanske La Manga denne uka, og blir å finne på Kvitfjell fra i morgen.

Med over 1,3 millioner seere i snitt 15-årsjubilerer Dan Børge Akerø som TV-entertainer og klasseforstander på nasjonens lørdagskvelder. På denne dag - mens han sjøl er på vei fra den ene nødvendige nedkjølinga til den andre - gir han Carl I. Hagen og Per-Kristian Foss til folket, ispedd ballkasting og ville ritt på rodeo-okse.

Og han liker det - herregud, som han digger det.

Både «Klassefesten» og feriene.

- Fra vi startet i september og fram til vi var ferdige med opptakene i forrige uke, har jeg jobbet et årsverk. Da tillater jeg meg, med god samvittighet, å ta ei uke golfferie med en god kamerat.

- Jeg sier at du digger det?

- Tre generasjoner nordmenn koser seg med det vi gir dem. Sånn sett er det en fornøyelse å jobbe med «Klassefesten». Og ja, jeg finner stor glede i og stolthet over det vi har gjort. Vi har stått på hardt, vært flinke og så har vi hatt tur, sier Dan Børge Akerø.

Lengtet til Spania

I hele vinter har golfen på La Manga vært gubbens gulrot. Sammen med fotballagent Einar Baardsen gjør han som alle oss andre - så godt han kan. Innimellom er det heller ikke så verst det 18 hcp-Akerø leverer fra tee til green.

PUSTER UT:  Sammen med venn og fotballagent Einar Baardsen gjør Dan Børge så godt han kan på golfbanen. Men noen ganger går golfspillet litt for sakte, synes TV-kongen.
PUSTER UT: Sammen med venn og fotballagent Einar Baardsen gjør Dan Børge så godt han kan på golfbanen. Men noen ganger går golfspillet litt for sakte, synes TV-kongen. Vis mer

Men:

Han er ingen tålmodig mann. Til det har han sannsynligvis omgått sin forlover Hans-Wilhelm Steinfeld litt for ofte. - Det går jo noe så inn i

hælvæte sakte med dem foran, sier Akerø i køen som er oppstått.

- No problem, we're on holiday - we have all the time in the world, sier dama i ekteparet bak oss.

- Feil, sier Akerø - you've got it all wrong. - Skal det gå sakte på golfbanen må det være i arbeidstida.

Døgnrytmen i den spanske vintersola er golf på formiddagen, fotballkamper etter lunsj og sigarer på kvelden. Det er en skreddersydd turnus for en 90/50 herre (vekt/alder). Og sjøl om mobilen ringer irriterende ofte - og han plutselig høflig, men bestemt, takker nei til «God kveld, Norge» og Dorthe Skappel - «jeg skal ikke være med i det programmet, skjønner du - jeg har blitt flinkere til å si nei, jeg må det, er faktisk blitt veldig klar på det» - så funker det.

Med 1,3 millioner faste seere - og du trenger ikke ha krone på krøllene for å være konge da - skulle det også bare mangle.

- De derre kongegreiene får andre bedømme, sier Akerø. - I vår bransje er det ikke så lett å rangere - vi løper jo ikke på rundetider. Og man kan ikke si man er best sjøl om man har flest seere. Det jeg derimot kan si er at gjengen som har jobbet med dette, har lyktes.

Roser

Vi, sier Akerø - ikke jeg. Aldri jeg. Ikke en eneste liten sjølgod forsnakkelse. Og dermed scorer han mye bedre i redaksjonell raushet - «en fenomenal gjeng, dem har stått på, dem, den siste uka var det unntakstilstand med opptak av tre programmer» - enn på golfbanen.

Mye, mye bedre!

- Jeg skal i hvert fall spille 50 golfrunder i løpet av sesongen hjemme i Norge, sier han. - På hverdager. Og da skal vi nok få orden på det. Det går litt for mye opp og ned foreløpig.

Han har lært av Trond-Viggo Vaktmester - at det er heisen som béveger seg, ikke étasjene.

Men blir det flere klassefester til høsten? Og hvor mange? Og hvor lenge skal Dan Børge Akerø frekventere stuene våre? - Etter vinterferien skal vi analysere det vi har gjort til nå. Rundt påsketider må NRK ha bestemt seg for hva de vil. Hvis forholdene ligger til rette for det, vil det være meg en fornøyelse å gå på en runde tre.

Men:

- Det er et allment godt råd som sier at det er smart å slutte mens leken er god.

Avgjørelse til påske

- Så hva skjer, det er jo en suksess, mann - og dere konkurrerer beinhardt med TV2?

- Suksess? Ja - ærru gæærn. Den største NRK har hatt på lenge. Men spørsmålet vi stille oss er om det vil være like bra etter en ny runde. Vil det det?

- Blir du aldri lei?

- Jeg er ferdig med arbeidstrøtthet i livet mitt. Og derfor vil jeg fortsette så lenge det er mulig. Avdelingen går svanger med flere gode ideer.

- ??????

- Yrkeshemmelighet. Det er jo noe som heter motprogrammering, vet du.

- Og noe som heter godt og dårlig TV?

- Ja, og i de 15 årene jeg har holdt på, er folk blitt flinkere til å lage TV.

- Hvordan skapes suksess?

- Skal man lage TV, må man ta utgangspunkt i at seerne er friske - det er en helt klar analyse.

- Hvilket betyr at minst 1,3 millioner nordmenn er oppegående pr. din definisjon?

- Det er i hvert fall mange av dem som ringer og sier de vil ha mer, sier Dan Børge Akerø.

PUSTER UT: Sammen med venn og fotballagent Einar Baardsen gjør Dan Børge så godt han kan på golfbanen. Men noen ganger går golfspillet litt for sakte, synes TV-kongen.
DAN THE MAN: Dan Børge Akerø har jobbet som en sinnssyk det siste året. Hver lørdag følges han av over 1,3 millioner seere i sitt 15. år som TV-entertainer. I hele vinter har golfen på La Manga vært gubbens gulrot. og nå har han endelig fri.Foto: HANS ARNE VEDLOG