Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Klimarisiko:

Endelig tas klimarisiko på alvor

En etterlengtet utredning.

OPPLEVER KLIMARISIKO: I en utredning av norsk økonomis klimarisiko slipper heller ikke oljebransjen unna.

Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
OPPLEVER KLIMARISIKO: I en utredning av norsk økonomis klimarisiko slipper heller ikke oljebransjen unna. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen konstitueres det nye Stortinget. Definerende utfordringer for det norske samfunnet står i kø for de 169 representantene, men deres aller viktigste oppgave de neste fire åra blir å sende oss trygt i retning nullutslippssamfunnet.

I gårsdagens Dagens Næringsliv kunne klima- og miljøminister Vidar Helgesen love dem hjelp på veien. Til avisa varslet han at regjeringen nå skal vurdere klimarisikoen norsk økonomi står overfor.

I forbindelse med framleggelsen av regjeringens strategidokument for grønn konkurransekraft, skal det også nedsettes et utvalg som skal utrede globale risikofaktorer og hva disse betyr for norsk økonomi og for finansiell stabilitet.

Det er på høy tid at klimarisikoen norsk økonomi står overfor utredes. Klimakrisen vil endre samfunnet framover, uansett hvordan vi forholder oss til den. Allerede nå gjør menneskeskapte klimaendringer stormene kraftigere og flommene hyppigere. Tilpasning og opprydding vil koste for både staten og forsikringsselskapene.

Samtidig er verden på god vei mot å avvenne seg avhengigheten av fossile brensler. Bare denne uka har General Motors, verdens tredje største bilprodusent, signalisert at de i framtida kun vil produsere elektriske biler, mens Det internasjonale energibyrået, IEA, har erklært at «vi er vitne til fødselen av en ny æra for solenergi».

Helgesen og regjeringen fortjener ros for å nå ta klimarisiko på alvor. Seinest under valgkampen fikk den daværende finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Marianne Marthinsen, merke hvor overraskende kontroversielt det kan være. Hennes synd var å stadfeste at vi må ha «løpende diskusjon» rundt hvilken risiko staten skal ta på norsk sokkel.

I en utredning av norsk økonomis klimarisiko slipper ikke vår største og viktigste bransje unna. Det må regjeringens ekspertutvalgs sammensetning og mandat reflektere. Det holder ikke å stadfeste at billigere fornybar energi og høyere karbonavgifter er en trussel for oljebransjens lønnsomhet.

Utvalget må også se på hvorvidt skattesystemet står i stil til situasjonen vi er i. Samtidig kan skattesystemet aldri forsikre oss helt mot at fellesskapet må ta regningen for ulønnsomme investeringer på sokkelen. Derfor bør utvalget også vurdere om prosessen før lete- og utvinningslisenser deles ut er god nok.

Skal det norske oljeeventyret ende like harmonisk som det startet, må rammeverket rundt tilpasses klimarisikoen vi står overfor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!