Endelig til topps!

- Denne statsministeren har støttet meg tidligere, gjennom den norske Rushdie-komiteen. Nå kan det virke som om vi tar over hele regjeringen, humret en opplagt Salman Rushdie etter møtet med Kjell Magne Bondevik i går.

For både statsministeren, kulturministeren og ministeren for menneskerettigheter hadde offisielle møter med Rushdie, dette politiske smertensbarn som aldri fikk møte Gro, til tross for tre forsøk. Bildene av den dødsdømte forfatteren mellom Åse Kleveland og Gudmund Hernes på Aschehougs hagefest gikk i sin tid verden rundt. Det viste seg imidlertid å være lang vei fra grasplenen til høyblokka i regjeringskvartalet. I mellomtida har Rushdie besøkt Poul Nyrup Rasmussen i København, og funnet en støttespiller i Tony Blair. I går kom han helt til topps i Norge også.

- Det er en stor glede og en stor ære å bli mottatt på statsministerens kontor. Jeg tar det som en ekte og helhjertet støtte til min sak, sa Salman Rushdie.

I dag utnevnes han, sammen med William Nygaard, til æresdoktor ved Universitetet i Tromsø. Også det «en stor glede og en stor ære».

Fortsatt etterforskning

Bondevik og Rushdie diskuterte forholdet til Iran generelt og arbeidet mot fatwaen - det iranske presteskapets dødsdom over Rushdie - spesielt. Prisen på forfatterens tynnhårete hode nærmer seg 20 millioner kroner, i hans tiende år som dødsdømt. Den ble nylig høynet av en iransk stiftelse ved navn Khordad-15. Den norske regjeringen har gjennom EU lagt press på iranske myndigheter for at de skal «treffe tiltak» mot denne stiftelsen.

- Jeg vil ikke skryte, men jeg tror Norge er i første linje når det gjelder tiltak overfor Iran. Min regjering vil følge opp dette. Jeg kan berolige alle med at etterforskningen av mordforsøket mot William Nygaard fortsetter aktivt, både i Norge og i utlandet, sa statsminister Bondevik. Altså selv tidligere støttemedlem i den norske Rushdie-komiteen.

Statsministeren oppsummerte planene framover i tre punkter: Kjempe mot fatwaen, og sørge for at ingen gjennomfører den. Øke det internasjonale presset mot Iran, særlig når det gjelder handel. Bannlyse all form for terrorisme.

- Ingen offisielle politiske besøk. Ingen normale diplomatiske forbindelser, før trusselen fra fatwaen er fjernet. Norge vil motsette seg at det gis nye lån fra Verdensbanken og gå imot iransk medlemskap i Asiabanken, sa Bondevik.

Måles i handling

«Politikere må måles etter hva de får til, ikke hva de sier,» sa Rushdie sist han besøkte landet. Har han nå økt tiltro til norsk støtte?

- Jeg opplever som sagt støtten som helhjertet. Hvis en måler innsatsen for min sak i resultater, så er målet ikke oppnådd, og støtten følgelig ikke sterk nok. Iran kommer bare til å trekke tilbake fatwaen når de ser at de har en økonomisk interesse av det. I Iran har de faktisk et formålstjenlighetsdepartement. Vi må få dem til å forstå at det er formålstjenlig for dem å respektere menneskerettighetene og trekke tilbake fatwaen, sa Rushdie.

Forfatteren fikk spørsmål om hvordan han hadde reagert på brevet daværende statsseskretær Jan Egeland sendte ham i fjor, der han uttrykte sårhet og misbilligelse over at Rushdie angivelig kritiserte Norge for manglende innsats.

- Det brevet fikk jeg først etter at han var gått av, det var sendt til feil adresse. Da det omsider kom, regnet jeg med at han ikke lenger var i så dårlig humør. Jeg har alltid hatt et utmerket forhold til Egeland, og satt pris på hans arbeid for min sak.

Streng sikkerhet

Salman Rushdie ble fulgt til statsministerens kontor av sin forlegger og med-æresdoktor, William Nygaard, og Sigmund Strømme, leder i Den norske Rushdie-komiteen. De kom inn hovedinngangen, rett fra politiets svarte bil, mens pressen ble kroppsvisitert av åtte uniformerte politimenn og fikk veskene besnust av hund. Rushdie hevder at han i dag lever et så normalt liv som mulig, uten å se seg for ofte over skulderen. En av grunnene til at Gro Harlem Brundtland aldri tok imot ham, skal ha vært hensynet til hennes egen sikkerhet.

- At statsministeren ville møte Rushdie er et klart gjennombrudd, det har lenge vært et mål for Rushdie-komiteen. Dette er absolutt en oppløftende dag, sa William Nygaard.

- Det gjenstår å se om dette resulterer i handling. I dag er det fredag. Vi får se hva som hender mandag. Holdningen er i hvert fall annerledes enn før og strategien mer nyansert og konstruktiv, sa William Nygaard.

Salman Rushdie er midt i arbeidet med sin nye roman, «The ground beneath her feet». Den skal handle om en indisk rockestjerne med verdensomspennende popularitet, som kjenner innsiden av limousiner og hotellrom like godt som Rushdie selv.

I dag er han et omreisende opprop for menneskerettigheter.

I stridens kjerne, boka «Sataniske vers», skriver han følgende om en dikters arbeid:

«Å nevne det unevnelige, å peke på bedrag, forme verden og hindre at den faller i søvn.»