Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Endelig tilbake

Jane's Addiction er tilbake etter 12 års fravær. Bassisten Chris Chaney snakker her om dopryktene, uvennskapet og det store comebacket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jane's Addiction har alltid handlet om gode vibber. Da de forsvant, ville ikke Perry holde på mer. Han er sjefen i bandet, så hans ord er lov, forklarer bandets nye bassist Chris Chaney.

Kortvarig suksess

Med albumet «Nothings Schocking» i 1988, fikk Los Angeles-bandet sitt store kommersielle gjennombrudd og ble raskt et av verdens ledende indieband. Men suksessen skulle vise seg å bli kortvarig. Etter å ha toppet plakaten på den første Lollapalooza-turneen i 1991, ble bandet brått og overraskende oppløst. Ryktene svirret i musikkpressen om at bandbruddet skyldtes dop og uvennskap.

- På et tidspunkt fløt dopet ukontrollert i bandet. Perry har i ettertid innrømmet at han ikke engang var i stand til å ta vare på seg selv. Det hadde rett og slett vært livsfarlig å fortsette i samme spor, forteller Chaney.

Perry Farrell er regnet for å være en av indierockens mest innflytelsesrike artister. Med sin særegne stemme, karismatiske sceneopptreden og unike låtskrivertalent har han avlevert noen av rockens beste arbeidsprøver på 80- og 90-tallet, både som frontfigur i Jane's Addiction og seinere i Porno for Pyros, sammen med trommeslager Stephen Perkins fra Jane's Addiction.

- Perry er den fødte poet og kunstner. Når han lager låter, så lever han seg helt inn i prosessen. Den mannen gjør aldri musikalske kompromisser. No fillers, just killers!, er et ordtak han lever etter, fortsetter Chris Chaney.

På rett kjøl

Jane's Addictions fravær fra rampelyset har ikke akkurat vært en feriekoloni for bandmedlemmene. Problemene med alkohol- og dopmisbruk hadde satt sine tydelige spor, men gjengen klarte til slutt å komme på rett kjøl. Gitarist Dave Navarro er nå tørrlagt alkoholiker på andre året og har forlovet seg. Og vokalist Perry Farrell har lagt dopet og det store egoet på hylla, og venter sitt andre barn.

- Det at alle har et liv utenfor bandet, har gjort sitt til at vi er blitt bedre venner innad i bandet også. Dave og Perry har aldri hatt noe nært forhold før, selv om de har kjent hverandre i mange år, men nå henger de sammen hele tida, forteller Chaney.

«Kjemien stemte»

12 år etter bruddet er Jane's Addiction nå tilbake med et flunkende nytt studioalbum, «Strays». Bandet er lite bekymret for de skyhøye forventningene som stilles til dem. Selv mener de å være i bedre form enn noen gang. Og for å forsikre seg om gode resultater, har bandet brukt Bob Ezrin som produsent. Han har tidligere jobbet med store navn som Pink Floyd, Kiss, Alice Cooper og Lou Reed.

- Alle i bandet har det utrolig bra for tida, derfor ble plateinnspillingen en veldig morsom og spennende opplevelse. Alle hadde flust med gode ideer, vi var på topp som musikere og kjemien stemte bedre enn noen gang, fortsetter Chaney.

Bandet er for øyeblikket ute på turneen Lollapalooza sammen med band som Audioslave og Queens of the Stone Age.

- Lollapalooza er en unik festival! Vi har bare tatt med band vi liker og kjenner på denne turneen, derfor blir det garantert god stemning. Dette er en mobil fest på hjul, og alle er invitert, avslutter Chris Chaney.

COMEBACK: Etter 12 år med sideprosjekter og soloprosjekter har Perry Farrell skværet opp med bandmedlemmene i Jane's Addiction, og de er klare med turné og ny plate. Fra venstre: Dave Navarro, Chris Chaney, Farrell og Stephen Perkins.