Endelig vant DiCaprio Oscar

På fjerde forsøk vant Leonardo DiCaprio Oscar for beste hovedrolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har vært årets store Oscar-snakkis at Leonardo DiCaprio (41) kanskje endelig, etter tre tidligere nominasjoner i samme kategori, kunne vinne den gyldne statuetten denne gangen.

Og i natt ble det klart: DiCaprio tar hjem prisen for beste mannlige hovedrolle for sin innsats i «The Revenant».

Brie Larson (26) vant for beste kvinnelige hovedrolle for rollen i «Room», mens i rene tall var det «Mad Max: Fury Road» som tok hjem flest priser. Alle prisvinnerne finner du her.

Takketalen viet DiCaprio til et tema som har opptatt skuespilleren i lang tid: Klimakrisen.

- Å lage «The Revenant» handlet om menneskets forhold til naturen. 2015 var tidenes varmeste år. Klimaendringene er ekte, og foregår nå, den største trusselen vi står overfor. Vi må slutte å somle, og støtte ledere verden over som snakker for menneskeheten og urfolk som blir mest påvirket av dette. La oss ikke ta planeten for gitt, jeg tar ikke denne kvelden for gitt, sa DiCaprio.

Ikke overrasket Dagbladets filmekspert og -anmelder Inger Merete Hobbelstad hadde ikke forventet noen annen vinner enn DiCaprio.

- Alle ville falt over ende av sjokk om han ikke hadde vunnet. Dette var et klart eksempel på at et samlet Hollywood syntes det var på tide at en av deres mest berømte og seriøse menn ble belønnet med den gjeveste prisen de har, sier Hobbelstad og fortsetter:
 
- DiCaprio er god i "The Revenant", skjønt det nok ikke er den beste rollen han har gjort. Den er intens og krever stor rekkevidde, men er ikke skrevet for å være spesielt dyp. Likevel en fin anerkjennelse til én som konsekvent har brukt stjernekraften sin til å få intelligente voksenfilmer laget. Det er typisk ham at han brukte mesteparten av takketalen til å oppfordre til tiltak mot global oppvarming.

Oscar for gjennombruddet Brie Larson var storfavoritt til å vinne beste kvinnelige hovedrolle, og får skryt av Hobbelstad for innsatsen i det emosjonelle dramaet «Room».

- En ung skuespiller som får et åpenbart gjennombrudd med «Room», der hun gjør en utrolig prestasjon som en ung jente som har blitt holdt i seksuelt fangenskap i flere år og fått et barn der. «Room» er en utforsking av et veldig spesielt forhold mellom en mor og en sønn og også genuint spennende. Det er også en film som i stor grad bæres av skuespillerne, og det er det fint at Oscar-velgerne anerkjenner, sier filmeksperten.
- DiCaprios tur i år
DiCaprio har tidligere fortalt om hvor tøff innspillingsperioden til villmarksthrilleren «The Revenant» var. Nå har han altså blitt rikelig belønnet for innsatsen, med både Golden Globe- og Oscar-priser.

Da Dagbladet spurte norske filmeksperter før utdelingen, var de skjønt enige om at det var DiCaprio som kom til å vinne beste mannlige hovedrolle.

- Nå er det DiCaprios tur. I år tenker forhåpentligvis Oscar-akademiet det samme som folket og gir ham prisen, sa NRKs Birger Vestmo.

DiCaprio har altså vært nominert til beste hovedrolle til sammen fire ganger, for «The Aviator», «Blood Diamond» og «The Wolf of Wall Street». Han har også vært nominert for beste birolle, da i «What's Eating Gilbert Grape» fra 1997.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer