Arbeiderpartiet:

Endeløs elendighet

Arbeiderpartiet beholder makta i viktige storbyer, men synker som en stein i oppslutning. Og nei, det er ikke bompenge-debatten som har skylda.

Mørkt: Ap beholder makta i viktige storbyer, men faller som en stein i oppslutning. Jonas Gahr Støre ikke mye å gå på som Ap-leder. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Mørkt: Ap beholder makta i viktige storbyer, men faller som en stein i oppslutning. Jonas Gahr Støre ikke mye å gå på som Ap-leder. Foto: Nina Hansen / DAGBLADETVis mer
Kommentar

Folkets Hus (Dagbladet): Arbeiderpartiet har gjort sitt dårligste kommunevalg noen sinne, og man er nødt til å spørre seg hvor mange liv Jonas Gahr Støre har som partileder. Det var jo nå det skulle snu.

Det var nå det måtte snu.

Istedenfor har Arbeiderpartiet stabilisert oppslutningen under 2017s ydmykende og knusende valgresultat. 24,5 %. Ned nesten ti prosentpoeng fra 2015. Det telles fortsatt stemmer, men i skrivende stund ligger dette an til å bli partiets nest svakeste oppslutning i valg siden 1945.

Det var likevel vill jubel da den første prognosen kom på skjermen i Folkets Hus i Oslo. De hadde nok ventet seg noe mye verre. Og alt er ikke mørkt: En av partiets sentrale rådgivere hoppet opp og ned og hvinte av glede da nyheten kom om at Stavanger og Bergen er innen rekkevidde. Det at Oslo og Trondheim forblir styrt av røde never, redder dagen.

Små gleder til tross: To spørsmål vil prege partiet i tida framover, hvorav det første er åpenbart: Hvorfor gikk det som det gikk? Lignende analyser ble gjort etter 2017-valget, men denne gangen må havarikommisjonen grave dypere. Var konklusjonene feil, eller er det oppfølgingen som sviktet? Begge deler?

Giskes brudd på partiets retningslinjer for seksuell trakassering har åpenbart ødelagt mye, men forklarer ikke alt. Politisk rives Ap, på flere områder, i ulike retninger. Langs både den grønne og røde aksen lekker partiet velgere. Distrikts-kollapsen er et kapittel for seg selv.

Til nå har denne spagaten vist seg å være for krevende. Det andre, og kanskje viktigste, spørsmålet partiet må besvare er derfor hva de skal bygge videre på. Hva slags parti skal Arbeiderpartiet være i åra framover? Hvem skal de være for?

Nå haster for partiet å finne en treffsikker diagnose og effektiv medisin. En ting er at Støre ikke tåler et valgnederlag til, noe annet er om partiet overlever atter en knekk i 2021.

VALGET: Dagbladets kommentator Ola Magnussen Rydje er på Arbeiderpartiets vake i Oslo, der jubelen brøt løs da de første resultatene ble presentert. Vis mer

Mye tyder på at Arbeiderpartiet har svært krevende år i møte. Ikke bare skal de finne opp seg selv på nytt - de må også gjøre det fra en mye svakere posisjon enn den de hadde i 2015.

Den nådeslåse desimeringen gjør at Ap ikke lenger er ubestridt storebror i rommet i møte med andre partier. Følgelig må de ta til takke med mindre enn før. Og færre gjennomslag gir mindre å lokke nye velgere med. Det betyr at partiapparatet må være langt smartere når de skal spille ut de få kortene de har på hånda.

Det kan likevel være noe godt for sosialdemokrater å spore i den endeløse elendigheten. Valgresultatet gir null pusterom for den klassiske Ap-arrogansen flere av partiets politikere og rådgivere har lagt til seg etter årevis med makt og suverene posisjoner.

Fornyelse og nytenking vil tvinge seg fram, og gjøre livet mindre behagelig for gammelt tankegods og etablerte maktstrukturer. Kampen om partiets sjel og retning blir hard, kanskje til og med brutal. Men noe må skje. Det vet også jublene Ap-politikere på Folkets Hus mandag kveld.

Og mest av dem alle, Jonas Gahr Støre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.