KOMMENTARER

Arbeiderpartiet:

Endeløs elendighet

Arbeiderpartiet beholder makta i viktige storbyer, men synker som en stein i oppslutning. Og nei, det er ikke bompenge-debatten som har skylda.

Mørkt: Ap beholder makta i viktige storbyer, men faller som en stein i oppslutning. Jonas Gahr Støre ikke mye å gå på som Ap-leder. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Mørkt: Ap beholder makta i viktige storbyer, men faller som en stein i oppslutning. Jonas Gahr Støre ikke mye å gå på som Ap-leder. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Folkets Hus (Dagbladet): Arbeiderpartiet har gjort sitt dårligste kommunevalg noen sinne, og man er nødt til å spørre seg hvor mange liv Jonas Gahr Støre har som partileder. Det var jo nå det skulle snu.

Det var nå det måtte snu.

Istedenfor har Arbeiderpartiet stabilisert oppslutningen under 2017s ydmykende og knusende valgresultat. 24,5 %. Ned nesten ti prosentpoeng fra 2015. Det telles fortsatt stemmer, men i skrivende stund ligger dette an til å bli partiets nest svakeste oppslutning i valg siden 1945.

Det var likevel vill jubel da den første prognosen kom på skjermen i Folkets Hus i Oslo. De hadde nok ventet seg noe mye verre. Og alt er ikke mørkt: En av partiets sentrale rådgivere hoppet opp og ned og hvinte av glede da nyheten kom om at Stavanger og Bergen er innen rekkevidde. Det at Oslo og Trondheim forblir styrt av røde never, redder dagen.

Små gleder til tross: To spørsmål vil prege partiet i tida framover, hvorav det første er åpenbart: Hvorfor gikk det som det gikk? Lignende analyser ble gjort etter 2017-valget, men denne gangen må havarikommisjonen grave dypere. Var konklusjonene feil, eller er det oppfølgingen som sviktet? Begge deler?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer