HARD SKYTS: «Thelma» er en av årets store norske filmer, og er regissert av Joachim Trier. Nå har filmteamet endret Amandareglene. Foto: Motlys
HARD SKYTS: «Thelma» er en av årets store norske filmer, og er regissert av Joachim Trier. Nå har filmteamet endret Amandareglene. Foto: MotlysVis mer

Amanda 2018

Endrer Amanda-reglene etter Triers sjokkboikott

Gjengen bak «Thelma» jubler og opphever boikotten.

(Dagbladet): Etter mye bråk fra profilerte filmskapere og bransjefolk gjør Amandakomiteen endringer før prisutdelingen under Filmfestivalen i Haugesund neste år.

To sentrale endringer gjennomføres, forteller komiteen i en pressemelding torsdag formiddag:

  • Kriteriene som ligger til grunn for priskategoriene fjernes fullstendig.
  • Det opprettes en storjury på 15 personer som avgjør hvem som vinner alle kinofilmkategoriene, og Beste dokumentar og kortfilm.

Det skjer bare noen dager etter at teamet bak den kinoaktuelle spillefilmen «Thelma» bestemte seg for å trekke filmen fra Amandaprisen neste år, på grunn av en formulering i reglementet. Formuleringen åpnet for at antall solgte kinobilletter er med å bestemme hvem som vinner kategorien årets film.

- Vi har oppnådd akkurat det vi ønsket. Det betyr at vi opphever boikotten og er med under neste års Amanda, sier «Thelma»-produsent Thomas Robsahm til Dagbladet torsdag formiddag.

- Ryddig

Bransjen ønsker kvalitet som eneste kriterium, og er blitt hørt, for nå fjerner altså Amandakomiteen alt som heter retningslinjer, og lar en «representativ og kjønnsbalansert» storjury få fritt spillerom.

TRAILER: Joachim Triers nye film «Thelma» er tibake i Amanda. Video: Motlys / SF Studios Vis mer Vis mer

- Det var mest ryddig å fjerne kriteriene. Vi har alltid endret reglementet etter innspill fra bransjen, og det er ikke sånn at man må true med en boikott for å få gjennomslag, sier sjefen for Filmfestivalen i Haugesund og Amandakomitemedlem, Tonje Hardersen, til Dagbladet.

«Thelma» en av høstens virkelig store filmer fra Norge, og er også valgt ut som årets norske Oscar-kandidat. Sjokknyheten om boikott kom fra «Thelma»-produsent Thomas Robsahm, og slo ned som en bombe tidlig denne uka.

- Det var drastisk, men vi tar ikke avgjørelsen bare på grunn av boikotten. Vi er glad for at for folk har sterke meninger, og håper at hele filmbransjen er med å støtte opp om Amanda som vår nasjonale filmpris. Det er kjedelig når folk ikke vil være med og leke fordi de ikke får lage reglene selv, fortsetter Hardersen.

Fornøyd Erlend Loe

Forfatter og manusforfatter Erlend Loe var en av dem som tok grep og en «lederposisjon» blant kritikerne etter årets Amanda.

Han var juryleder, og sammen med jurymedlemmene Yngvild Sve Flikke, Petter Rosenlund og Jakob Oftebro, fire av de seks Amanda-jurymedlemmene i år, publiserte de 30. august en kronikk i Aftenposten, hvor de avslørte at de med vilje bare nominerte filmer med høye besøkstall for å illustrere problemet.

- Du vant, Erlend Loe. Gratulerer.

- Jeg tar ikke denne nyheten som en personlig seier, for det er mange som lenge har ment det samme som meg. Dette var en klok og nødvendig endring fra komiteen. Reglementet var overmodent for endringer, sier Erlend Loe til Dagbladet.

- Tok i litt ekstra

«Thelma»-produsent Thomas Robsahm er godt fornøyd med nyheten fra Amandakomiteen.

- Dette er veldig positivt og helt i tråd med innspillene. Boikotten var et ledd i en lengre diskusjon. Vi følte at innspillene ikke ville bli tatt på alvor og tok i litt ekstra, sier Robsahm til Dagbladet.

Produsenten presiserer at det aldri var meningen å gå til angrep på kommersielle filmer.

- Det er kvalitet og publikumsappell sammen som er det viktige. Med disse endringene kan juryen operere etter egen kompetanse, og når så mange sitter i juryen kan den ikke kuppes.

- Tror du boikotten oppfattes som barnslig?

- Det er sikkert folk som synes det har vært en barnslig reaksjon, men jeg tror vi har filmnorge bak oss i dette. Vi har fått masse støtte, og dersom vi måtte være litt barnslige for å få dette til, så er det helt greit for meg, sier Robsahm.