Asap Rocky:

Endrer forklaring i vitneboksen

- Han hadde blod på hendene.

BILDEBEVIS: I dag kom nyheten om at den amerikanske rapperen Asap Rocky (30) er tiltalt for kroppsskade. Disse bildene er en del av politiets bevis mot den ham. Video: Expressen TV Vis mer

STOCKHOLM / OSLO (Dagbladet): Fredag er etter planen siste dag i rettssaken mot rapperen Asap Rocky (30), hvis egentlige navn er Rakim Mayers, som sammen med to andre sitter tiltalt for kroppsskade mot en 19 år gammel mann.

Hendelsen fant sted i Stockholm 30. juni, og denne uka har flere av de innblandede fått forklare seg. På planen fredag står blant annet forklaringen til Rockys livvakt, og også de to kvinnene som observerte hendelsen fra MAX, skal i vitneboksen.

Asap Rocky er kledd i svart dress for rettens siste dag.

Den første jenta (18) er ikke til stede fysisk i retten og gir derfor sin forklaring over video. Hun forteller at hun så Asap Rocky gjennom vinduet og at de derfor bestemte seg for å gå ut og ta et bilde med ham.

Det var da de fikk øye på en diskusjon og ifølge 18-åringen skal rapperens livvakt ha ropt på jentene. Blant annet skal han ha bedt dem om og si at guttene skulle la Rocky og følget få være i fred.

MISFORNØYD: Asap Rocky-fan Ivan Waliullah er misfornøyd med hvordan svenske myndigheter håndterer saken rundt favorittrapperen. Reporter: Mathilde Lea. Video: Ørjan Ryland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet TV Vis mer

Hørte glass knuse

Etter flere forsøk skal de ikke ha kommet noen vei med den fornærmede og vennen. Derimot skal vakta ha fortalt at han blør på hendene, og sagt at han kunne slått mannen, men at han ikke ønsket å gjøre det.

Jentene skal da igjen ha forsøkt å be fornærmede og vennen om å la rapperens følge være i fred. Omsider skal en annen jente ha dukket opp, som hevdet at fornærmede og vennen hadde tafset på henne.

De går til Asap Rocky og forteller det samme.

- Da hørte jeg glass går i stykker, helt enkelt. Jeg vet ikke om de kastet det på bakken, eller om de traff ham. Jeg så bare at en av hans venner hadde glass i hendene, forklarer 18-åringen.

Hun forteller videre at Rocky skal ha tatt tak i mannen og kastet han på bakken. Deretter ble det både slag og spark, sier hun. Vitnet forklarer at hun og venninnen trakk seg unna, for å seinere komme tilbake og ringe etter ambulanse.

- Fyren var bevisstløs. Det eneste han visste var navnet sitt. Han blødde. Vennen hans kom aldri tilbake, fortsetter hun, og legger til at hun ikke så rapperen holde i noe glass, men at en i følget hans gjorde det.

Endrer forklaring

Aktor får mulighet til å stille spørsmål, og begynner med nettopp den mye omtalte glassflaska. Han spør om hun ble spurt om glass i avhøret sitt. Jenta mener hun svarte det samme.

Aktor leser opp avhøret hennes, og mener det avviker kraftig fra dagens forklaring.

- De i Asaps gjeng fikk nok. En i gjengen hadde en eller to glassflasker. De slo gutten med glasset, leser aktor opp.

STOCKHOLM: Amerikanerne har kommet med et krav om å la Asap Rocky bo på hotell. Video: Ørjan Ryland. Reportere: Mathilde Lea, Dagbladet / Ørjan Ryland, Dagbladet TV Vis mer

- Det er helt feil. De har misforstått, svarer vitnet, som forklarer at det er klart de fikk nok, men at det som handlet om glassbruk var at en av dem hadde, men at hun ikke vet hvem.

I samme avhør sa hun også at det ikke var Asap Rocky som slo gutten med glasset og at den som gjorde det traff 19-åringen i ryggen. På spørsmål om flaska gikk i stykker, hadde hun sagt i avhøret at «Ja, jeg tror den gikk i stykker på personen». Dettet benekter hun i dag.

- Skal jeg lese opp flere spørsmål som politiet har stilt, har de misforstått alle spørsmålene? spør aktor.

Aktor leser deretter opp nok en uttalelse hun ga i dette avhøret, der hun sa at Asap Rockys venn knuste flaska på personen, og at hun trodde at den traff ryggen.

- Så sier du at Asap Rocky kastet gutten vekk? Hva skjer så? Kan du forklare nærmere?, spør aktor.

- De utdelte spark og slag. Det var fra alle. Jeg vet ikke hvor mange de var. Hans to venner, hans vakt og Asap Rocky, svarer hun.

- Så du om slagene og sparkene traff? Var det ett eller flere spark?

Forklaringen avviker

Hun svarer at det i hvert fall er snakk om spark, og at hun tror de traff. Hun skal også ha sett 19-åringen blø og at han hadde vondt i ryggen.

- Det vet jeg ikke, svarer hun i dag.

Bistandsadvokaten leser opp et annet spørsmål fra et av hennes avhør.

ASAP ROCKY-SAKEN: Fornærmede oppgir at han først ble slått med ei glassflaske, tiltalte bestrider dette. En video viser imidlertid at en av de inolverte holder to glassflasker i hånden. Video: Expressen. Vis mer

- Hvordan opplevde du at gutten som ble kastet på bakken oppførte seg?

- Han ville ha hjelp av oss, og spurte om vi kunne ringe politiet, sa hun i det avhøret.

- Igjen så avviker dette fra det du har sagt tidligere, sier bistandsadvokat Magnus Strömberg.

Forsvarsadvokat Slobodan Jovicic spør om hun har fått se avhøret, om hun har fått gå gjennom det selv og lese det.

- Nei, svarer hun.

Han fortsetter å spørre.

- Så vil jeg spørre deg. Du synes kanskje dette er litt rart, men husker du hva slags farge du har på klærne?

- Jeg hadde svart sjal, svart genser, blå bukser og hvite sko.

Forsvareren går også inn på flaska som knuses, og spør om dette var noe hun hørte, ikke noe hun så.

- Ja det var noe jeg hørte, svarer hun.

Løp av gårde

Hun blir spurt om det var noe som skjedde bak ryggen hennes.

- Etter alt som skjedde, så sprang vi. Og vi hørte glasset knuse bak oss.

Hun blir spurt om hun har noen oppfatning av hva som skjedde med livvakta, men det har hun ikke.

- Er det feil av meg å si at det eneste du kan si med sikkerhet, er at Asap kaster denne gutten på bakken?, spør forsvareren

- Det er riktig, når det gjelder Asap.

DAG TO I RETTEN: Bistandsadvokat Magnus Strömberg, forteller hvordan klienten hans har opplevd rettssaken. Video: Dagbladet Vis mer

Retten snakker om at jenta ikke fikk lese avhøret sitt, men at hun har fått det opplest. Den gang godkjente hun det, noe hun bekrefter i retten i dag.

Også den andre jenta fra MAX vitner over video. Heller ikke hun kan svare godt på hvorfor konflikten eskalerte. Hun har heller ikke noe svar på når flaska knuste.

- Det er riktig at det har gått tid her. Men om du funderer på dette, kan det hende at ditt minne var annerledes enn det den var i dag?, spør bistandsadvokaten.

- Det kan hende, svarer hun.

Vennen til fornærmede, som også var til stede under deler av hendelsen, vitner i Stockholm tingrett. Han er til stede, og forteller blant annet at han ikke har møtt fornærmede siden den aktuelle dagen.

- Spurte etter hasj

I tidligere forklaringer har fornærmede uttalt at han gikk fram til Asap Rocky og hans følge for å spørre etter vennen sin og på grunn av hodetelefonene sine. Det står i strid til hva vennen har forklart tidligere.

Carla Pantzar, forsvarer for en av de tiltalte spør vennen.

SE TV: I dag startet rettssaken mot den amerikanske artisten «Asap Rocky» i Sverige. Krimespert hos Expressen, Fredrik Sjöshult, forklarer saken. Foto: John Terje Pedersen. Reporter: Mathilde Lea. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Du sier flere ganger at du ikke husker så godt. Hvorfor gjør du ikke det?

- Jeg mener da jeg befant meg i krysset så jeg ikke bra. Jeg så ikke godt hvem som angrep, svarer han.

- Om vi går til begynnelsen, vet du hvorfor fornærmede går fram og snakker med vakta?

- På grunn av hans hodetelefoner, svarer han.

Vennen mener han har forklart det samme til politiet, men Carla Pantzar hevder at dette er et avvik fra hans tidligere avhør.

- Hvorfor gikk han fram til å begynne med utafor Max?

- Han gikk fram og spurte livvakten om han hadde hasj, svarte han i avhøret.

- Kan det være at han gikk fram for å spørre etter hasj?, spør hun i dag, hvorpå vennen svarer «nei».

Ventet på ambulanse

Mannen innrømmer å ha vært påvirket av benzodiazepiner, som ifølge Norsk Helseinformatikk utgjør to grupper legemidler: Angstdempende midler og sovemidler.

Fornærmede har tidligere forklart at vennen dro, og et vitne sier at hun ba vennen bli, men at han stakk.

NY VIDEO FRA ANGREPET 30. JUNI: Denne nylig frigjorte videoen, viser en ny del av angrepet som Asap Rocky er tiltalt for. Video: Expressen Vis mer

- Ja, det stemmer. Jeg dro da ambulansen kom, forklarer han.

På spørsmål fra Pantzar om det de andre da har forklart ikke stemmer, svarer han følgende:

- Nei, jeg ble til ambulansen kom.

Da politiet kom forklarer vennen at han hadde et problem, og at han derfor gikk.

- Du kan spørre Asap Rocky og hans livvakter, jeg hadde ingenting på meg. Jeg gjorde heller ingenting, sier han.

Glassflasker

Han blir spurt om grunnen til at han hadde kniv på seg 19. juli da han ble arrestert. Det hevder han ikke hadde noe med denne hendelsen å gjøre. I et tidligere avhør med politiet skal han ha forklart at han hadde den for å beskytte seg. Det ønsker han ikke å svare på i retten.

- Hvor mange personer oppfatter du totalt at slår fornærmede?

- Seks eller sju personer, svarer han, og forklarer at tre - fire av dem hadde ei glassflaske i hendene.

Magnus Persson sier at dette avviker fra tidligere avhør, da han har sagt at seks personer skal ha hatt hele glassflasker i hendene.