DOMMERNE: (f.v) Martin Danielle, Lene Marlin, Morten Harket og Yosef Wolde Mariam. Foto: TV 2
DOMMERNE: (f.v) Martin Danielle, Lene Marlin, Morten Harket og Yosef Wolde Mariam. Foto: TV 2Vis mer

«The Voice»-kontraktene

Endrer kontrakten etter Dagbladet-avsløring: - Villeder deltakerne

Musikernes fellesorganisasjon mener også den nye kontrakten er ugunstig for deltakerne.

Nylig måtte om lag hundre deltakere velge mellom å forlate «callback»-runden av TV 2-programmet «The Voice», eller skrive under på en kontrakt med plateselskapet Universal Music.

- Denne kontrakten kan ødelegge en musikkariere, sa jurist Espen Eldøy i Musikernes fellesorganisasjon (MFO) om avtalen, som Dagbladet hadde fått tilgang på.

Han omtalte vilkårene som «uetiske» og mente den var «enda verre» enn den omstridte kontrakten til Idol-deltakerne.

I flere saker har Dagbladet satt søkelys på vilkårene i kontraktene knyttet til tv-programmene Idol og The Voice. Verken TV 2 eller Universal har villet kommentere detaljene rundt kontraktene.

Etter at Dagbladet skrev om saken har Universal Music nå tilbudt deltakerne en tilleggsavtale. Der modereres flere av de «verste» punktene.

- Tilleggsavtalen er med på å gjøre avtaleforholdet litt mere spiselig. Helhetlig er avtalen likevel fortsatt ugunstig og ikke noe jeg vil anbefale mine medlemmer å skrive under på, sier Eldøy om vedlegget.

Han mener Universal har forsøkt å villede deltakere som har hatt spørsmål om kontraktene.

Svarer ikke

TV 2, Universal Music og produksjonsselskapet Nordisk Film TV svarer ikke Dagbladet på hvorfor de har endret kontraktene. De svarer heller ikke på Eldøys anklager:

KONTRAKT: Dette er tilleggsavtalen som deltakerne i «The Voice» har fått tilbud om å underskrive på.
KONTRAKT: Dette er tilleggsavtalen som deltakerne i «The Voice» har fått tilbud om å underskrive på. Vis mer

- Vi reagerer sterkt på hvordan Universal har kommunisert med og gitt juridisk veiledning til våre medlemmer om kontrakten. Deltakerne har fått beskjed om at de ikke må anse kontrakten som en kontrakt, men som et rammeverk og en mal for et samarbeid. De har også fått beskjed om at kontrakten ikke er så streng som den kan se ut som, sier Eldøy.

I forhandlinger og diskusjon med plateselskapet har Eldøy fungert som rådgiver for sine medlemmer. Hans budskap er at en kontrakt er juridisk bindende, og i høyeste grad «så streng som den ser ut som».

- Jeg mener Universals forsøk på forkle avtalen som noe annet enn en rettslig bindende kontrakt er å forlede unge mennesker. Det er etter min mening uetisk.

Ikke lenger rett på «ansiktstrekk»

Dagbladet har vært i kontakt med flere deltakere i programmet. Noen har valgt å trekke seg, mens andre har valgt å skrive under på den nye kontrakten.

I vedlegget er artistens lave royalty er uendret, men antall opsjoner er redusert fra fem til tre. Ifølge Eldøy innebærer dette at kontrakten kan vare mellom 5–10 år, i stedet for opprinnelige 15–16 år.

- Dette er fortsatt lenge, med tanke på royaltyfordelingen i kontrakten. Den økonomiske fordelingsmodellen som Universal har lagt til grunn hadde vært akseptabelt med en avtaleramme på 1–2 år. Da kunne artisten sett på avtaleforholdet som en periode med ren promotering av egen karriere, før vedkommende faktisk starter å tjene penger.

Universal Music har også fjernet deler av punktet som gir selskapet enerett på bruk av «artistens kjennetegn», slik at det ikke lenger omfatter «ansiktstrekk».

Prosessen

Eldøy har tidligere kritisert «The Voice» for å gi deltakerne for lite tid til å skrive under på og søke rådgivning rundt kontraktene.

- Dessuten er det bare, så vidt vi vet, satt av fire timer til rådgivning av rundt 100 deltakere. Det blir drøye to minutter per person. Denne praksisen er påfallende uetisk, sa han til Dagbladet.

Advokaten som fikk oppgaven med å rådgi deltakerne disse timene heter Mathias Tabesse Gebremichael, i advokatfirmaet Arktis. Han forklarer hvordan prosessen rundt kontraktene har foregått:

- Rollen min har vært å svare på spørsmål fra deltakerne, og ta med tilbakemeldingene tilbake til Universal. Det resulterte i at vi ble enige om å lage en tilleggskontrakt, sier han.

Gebremichael mener han ikke har gjort noe for å villede deltakerne.

- Jeg har sagt til deltakerne at det Universal formidler til dem er juridisk bindende utsagn når de får bekreftelser per e-post og oppfordret deltakerne til å få de bekreftelsene de har bedt om, hos Universal.