RINGVIRKNINGER: Om Norge endrer abortloven, vil det kunne gi uheldige ringvirkninger i verden – og det vil bli en global nyhetssak vi ikke vil være stolte av, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
RINGVIRKNINGER: Om Norge endrer abortloven, vil det kunne gi uheldige ringvirkninger i verden – og det vil bli en global nyhetssak vi ikke vil være stolte av, skriver innsenderen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Abortloven

Endrer Norge abortloven, vil det kunne gi uheldige ringvirkninger i verden

Med en innskrenking av selvbestemmelsen vil Norge sende et uheldig signal globalt.

Meninger

Jenters rettigheter er under press i mange land, og Norge bør være et foregangsland for frihet og jenters rett til å bestemme over egen kropp og framtid. Endrer vi abortloven, tar vi et skritt i feil retning.

Dersom land som Norge strammer inn abortlovgivningen, kan andre land bruke det som et argument for å begrense jenters rettigheter knyttet til seksualitet og graviditet. Hvordan kan Norge med troverdighet påvirke andre til å styrke jenters rettigheter, hvis vi selv går motsatt vei?

Plan International arbeider med utvikling i over 50 land. Der vi jobber, står jenters rettigheter mye svakere enn i Norge. I mange land er abort fortsatt en forbrytelse. Det får blant annet store helsemessige konsekvenser for unge jenter.

Ifølge Verdens helseorganisasjon foretar hvert år tre millioner jenter mellom 15 og 19 år utrygge aborter. 70.000 tenåringsjenter dør årlig på grunn av komplikasjoner i forbindelse med graviditet og fødsel, i mange tilfeller fordi kroppene deres er for unge til å få barn.

Plan mener at retten til selvbestemt abort er prinsipielt viktig – og ikke minst viktig for arbeidet med å sikre at kvinner ikke blir diskriminert og at de har rett til å ta beslutninger om egen helse. Dette er et tema vi vet også norske myndigheter er opptatt av.

Men endrer Norge abortloven, vil det kunne gi uheldige ringvirkninger i verden – og det vil bli en global nyhetssak vi ikke vil være stolte av.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.