Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Endrer «Simpsons» etter kritikk

Black Lives Matter skaper bølger også i TV-bransjen. I «The Simpsons» får ikke hvite skuespiller lenger gi stemmen til svarte karakterer.

SLUTT: Hvite skuespillere får ikke lenger ha stemmen til karakterer med annen hudfarge i The Simpsons. Dette bildet er laget av den italienske kunstneren aleXsandro Palombo som en hyllest til George Floyd. Foto:AFP.
SLUTT: Hvite skuespillere får ikke lenger ha stemmen til karakterer med annen hudfarge i The Simpsons. Dette bildet er laget av den italienske kunstneren aleXsandro Palombo som en hyllest til George Floyd. Foto:AFP. Vis mer

Black Lives Matter-bevegelsen har i etterkant av George Floyds dødsfall fått flere bransjer til å ta et oppgjør med sin praksis. Den siste tida har flere film- og serieskapere annonsert store endringer både av katalog og casting.

TV-serien «The Simpsons» skal nå slutte å hyre inn hvite skuespillere til stemmeroller for svarte karakterer. Det skriver programmets produsenter i en pressemelding, skriver The Guardian.

Serien har i flere år vært kritisert for at den hvite skuespilleren Hank Azaria har gitt stemme til den indiske karakteren «Apu». Tidligere i år sa han at han kom til å gi seg som stemmen til den indiske butikkeieren.

- Når jeg hører at barn har blitt mobbet på grunn av «Apu» blir jeg veldig lei meg. Det var aldri min intensjon. Jeg ville bare spre glede, sa Azaria i 2018.

Flere av karakterene med en ikke-hvit hudfarge har fått sin stemme av hvite skuespillere i den populære serien. Det er fortsatt uvisst om karakterene skal fjernes eller om det vil bli hyret inn nye skuespillere.

DEMONSTRASJON: Flere New York-betjenter satt seg på kne etter oppfordring fra Black Lives Matter-demonstrantene 30. mai. Nå angrer en av dem. Video: Aleeia Abraham. Reporter: Marie Røssland Vis mer

- Ikke fjern «Apu»

Komikeren Hari Kondabolu lagde i 2017 dokumentaren «The problem with Apu». I dokumentaren intervjuet han kjendiser fra India og Sør-Asia om karakteren «Apu» var rasistisk eller ikke.

Han sier at han ikke håper at Apu vil bli fjernet og at det aldri var formålet med dokumentaren.

- Jeg håper de beholder han, og at programmets talentfulle skribenter gjør noe interessant med han. Det dokumentaren skulle vise er at man kan elske noe høyt, som for eksempel «The Simpsons», men at man bør kritisere deler ved det, som Apu, skrev Kondabolu på Twitter.

- En ære

«The Simpsons» er ikke alene om å gjøre endringer i rollelista. Skuespillere fra tegneseriene «Family Guy» og «Central Park» har også sagt at de vil slutte å gi stemmen til karakterer med annen hudfarge.

- Det har vært en ære å spille Cleveland i over 20 år, men svarte karakterer bør spilles av svarte skuespillere, skriver Mike Henry på Twitter.

Kristen Bell kom med en liknede uttalelse da hun annonserte at hun ikke kom til fortsette i rollen som Molly, en tegneserieentusiast som har svart far og hvit mor, i serien «Central Park».

- Å spille Molly viser en mangel på bevissthet om mine privilegier som hvit kvinne, sier Bell i uttalelse skriver Independent.

Fjerner episoder

Andre serier har måttet gå tilbake i tid for å rydde opp i en problematisk fortid. TV-serien «South Park», som streames på HBO, har fjernet fem episoder fra katalogen. I episodene har serieskaperne laget en karakter som skal være profeten Muhammed.

Grunnen skal ifølge The Hollywood Reporter være at man var redd for reaksjonene episodene kunne skape hos muslimer, da det ikke er lov å avbilde profeten Mohammed i islam. Episodene har også fått kritikk for en respektløs behandling av islam.

Den amerikanske komiserien «Scrubs» var også nødt til å fjerne flere episoder på grunn av bruk av «blackface», melder CNN.

«Blackface» er en amerikanske betegnelse på det å male ansiktet svart eller brunt for å karikere en svart person.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!