Endret kronikk etter reaksjoner

TV 2s Linn Wiiks corona-kronikk måtte endres etter flere reaksjoner på «diktatur»-sammenlikning. Wiik forteller til Dagbladet at hun er enig i endringene, men ber folk huske at tiltakene begrenser vår personlige frihet.

SKAPTE REAKSJONER: Journalist Linn Wiiks innlegg om coronarestriksjoner ble endret etter reaksjoner. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
SKAPTE REAKSJONER: Journalist Linn Wiiks innlegg om coronarestriksjoner ble endret etter reaksjoner. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV 2-journalist Linn Wiik skrev søndag en kronikk i meningsseksjonen til TV2 med tittelen «Vi lever i et diktatur». I ettertid har det blitt gjort store endringer i kronikken, blant annet er tittel endret til «Vi er dritt lei».

Kronikken vakte mange reaksjoner i Medie-Norge, blant annet fra politisk kommentator i Bergens Tidende, Morten Myksvoll.

- Linn Wiik aner ikke hva et diktatur er for noe, skrev han på Twitter.

Det var Nettavisen som først omtalte saken.

Flere endringer

Wiiks innlegg handlet om coronarestriksjonene i Norge.

I tillegg til tittelen er ordet «diktatur» satt i anførselstegn og det er lagt til et avsnitt der Wiik understreker at hun ikke er imot coronatiltakene, samt at hun ikke mener «at vi lever i et diktatur. Ikke egentlig.»

TV 2-BLEMME: Det gikk litt fort i svingene da Anne-Kat Hærland skulle svare på et spørsmål om Trump på live-tv. Video: TV2 / Bilder: Corinne Alice N. Skau / Wicked House / NTB. Reporter: Jonas Andersen Vis mer

Det er også lagt inn et fotnote i bunnen av artikkelen:

«På grunn av uklarheter rundt tekstens premisser har denne saken blitt endret og moderert etter den første publiseringen.».

Svarer

Linn Wiik sier til Dagbladet at hun er enig i endringene som ble gjort.

- Og jeg er også veldig åpen for å ta et skrivekurs i skråblikk, for her var det tydelig at alle ikke forsto at dette var skrevet som nettopp det. Og det tar jeg fullstendig på min kappe, sier hun.

- Men jeg står for hovedbudskapet. For vi lever jo i et samfunn nå hvor myndighetene i detalj forteller oss hvordan vi skal leve livene våre, og hvor vi har ganske lite frihet. Også til å stille kritiske spørsmål. Det er vår jobb som journalister å spørre hvordan tiltakene veies opp mot konsekvensene de får, fortsetter Wiik.

Hun sier hun forstår at mange kan reagere på spissformuleringene.

- I innboksen har jeg fått mye kritikk, mye dritt, men også enormt mye støtte. Men jeg synes mange av reaksjonene illustrerer poenget mitt. At det er vanskelig å stille kritiske spørsmål om coronahåndtering uten at det betyr å kaste seg med hodet først inn i et vepsebol. Og hvis man får et ytringsklima hvor alle skal nikke anerkjennende til alt som kommer fra myndighetene, uten å tulle eller stille spørsmålstegn ved noe, tror jeg ikke vi er tjent med det. Sånn apropos diktaturer liksom, sier Wiik.

- Jeg er litt bekymret

Linn Wiik forteller at ønsket om å skrive kronikken startet med at en person nær henne ble sykemeldt fra hjemmekontor.

- Hun har sittet alene hjemme siden mars. For det som var en unntakstilstand har nå blitt en ny normal. Og jeg er litt bekymret for hva denne eremitt-tilværelsen gjør med oss, sier hun.

- Vi har eldre som nå lever sine siste måneder i ensomhet, unge som ikke engang kan få ut vonde tanker ved å løpe på en tredemølle fordi treningssenteret er stengt og barn som lærer at avstand til andre mennesker er eneste måten å overleve på. Vi skaper noen sår her som vi ikke helt om kommer til å gro så pent. Og det er liksom ikke helt lov å stille spørsmål ved det, fortsetter Wiik.

- Ikke mot tiltakene

Wiik innrømmer at hun hadde håpet kronikken ble mottatt på en annen måte.

- Ja, det må jeg nok innrømme. Jeg har aldri ment at jeg forstår hvordan det er å leve i et ekte diktatur, for eksempel, som jeg ser at enkelte relativt oppegående folk i Twittoratet mener. Jeg er heller ikke imot tiltakene, jeg følger de helt slavisk selv. Vi må̊ og bør følge alle coronatiltakene som myndighetene kommer med, sier hun.

Hun vil derimot ikke at folk skal glemme at tiltakene begrenser vår personlige frihet.

- Og hvis man ikke tør å kalle det for nettopp begrensning av personlig frihet, og snakker høyt om det, så er også̊ veien til å glemme å de svakeste, de som sitter alene, sårbare barn, angstfylte unge og ensomme gamle altfor kort.

- Nødvendig med presisering

Endringen av kronikken ble bestemt både av TV 2 og Wiik

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, erkjenner at budskapet med kommentaren - som ifølge henne var ment som satire - ikke nådde fram i den første versjonen.

- Kjernen i teksten til Linn Wiik handler om en bekymring for hvordan coronalovene og coronatiltakene påfører samfunnet vårt konsekvenser, for eksempel når det gjelder unges mentale helse. Som journalister er det vår oppgave å stille kritiske spørsmål rundt dette. Det er medias rolle å legge til rette for et rom slike temaer kan diskuteres, sier Solbrække til Dagbladet.

- Satire er en krevende sjanger. Dette er en tekst som er en blanding av skråblikk og alvor. Når leserne ikke oppfatter kjernen i teksten, er det ikke deres problem - men vårt problem. Dermed fant vi det nødvendig å presisere og tilføye litt i teksten, fortsetter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer