Endringene i Forsvaret vil ramme mange lokalsamfunn

Dersom ryktene om forsvarsomstillingen blir sannhet, vil dette bety mye både for meg og min familie, og for kommunen, regionen, fylket og landsdelen.

I omstilling: Den planlagte strukturendringen av Forsvaret vil ha stor betydning for den nordlige landsdelen, mener Halvar Rønneberg. Illustrasjonsbilde. Foto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / HO / SCANPIX
I omstilling: Den planlagte strukturendringen av Forsvaret vil ha stor betydning for den nordlige landsdelen, mener Halvar Rønneberg. Illustrasjonsbilde. Foto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / HO / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsvaret er nok engang i omstilling, og hver sten skal løftes og snus på. Forsvarssjefen har fått i oppdrag å se på hvilket forsvar nasjonen Norge kan ha for de pengene som Stortinget bevilger. Gjennom mange år har Forsvaret fått for små bevillinger i forhold til oppgaver og struktur. Dette er av mange, også meg, blitt betegnet som den «doble ubalanse».

Og Forsvarssjefen får hvert fjerde år i oppgave å gjøre en analyse av situasjonen og gi Forsvarsministeren råd om hvordan forsvaret bør dimensjoneres og utformes i fremtiden, gitt den økonomi forsvaret er gitt av Stortinget. Gjennom de siste årene har Forsvaret derfor vært i kontinuerlig omstilling og utvikling.

Nå er nok ikke alle enige i den utviklingen Forsvaret har tatt de siste 10-15 årene. Stortingets flertall har inngått kompromisser og vedtak, som har medført store endringer i struktur, spesielt innen Sjøforsvaret, Hæren og Heimevernet, mens Luftforsvaret har hatt mindre endringer. Her fikk vi den største endringen i 2011, da Bodø ble lagt ned - og, tro det eller ei, Evenes ble opprettet som ny QRA for luftforsvaret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.