Endringene i Forsvaret vil ramme mange lokalsamfunn

Dersom ryktene om forsvarsomstillingen blir sannhet, vil dette bety mye både for meg og min familie, og for kommunen, regionen, fylket og landsdelen.

I omstilling: Den planlagte strukturendringen av Forsvaret vil ha stor betydning for den nordlige landsdelen, mener Halvar Rønneberg. Illustrasjonsbilde. Foto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / HO / SCANPIX
I omstilling: Den planlagte strukturendringen av Forsvaret vil ha stor betydning for den nordlige landsdelen, mener Halvar Rønneberg. Illustrasjonsbilde. Foto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / HO / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsvaret er nok engang i omstilling, og hver sten skal løftes og snus på. Forsvarssjefen har fått i oppdrag å se på hvilket forsvar nasjonen Norge kan ha for de pengene som Stortinget bevilger. Gjennom mange år har Forsvaret fått for små bevillinger i forhold til oppgaver og struktur. Dette er av mange, også meg, blitt betegnet som den «doble ubalanse».

Og Forsvarssjefen får hvert fjerde år i oppgave å gjøre en analyse av situasjonen og gi Forsvarsministeren råd om hvordan forsvaret bør dimensjoneres og utformes i fremtiden, gitt den økonomi forsvaret er gitt av Stortinget. Gjennom de siste årene har Forsvaret derfor vært i kontinuerlig omstilling og utvikling.

Nå er nok ikke alle enige i den utviklingen Forsvaret har tatt de siste 10-15 årene. Stortingets flertall har inngått kompromisser og vedtak, som har medført store endringer i struktur, spesielt innen Sjøforsvaret, Hæren og Heimevernet, mens Luftforsvaret har hatt mindre endringer. Her fikk vi den største endringen i 2011, da Bodø ble lagt ned - og, tro det eller ei, Evenes ble opprettet som ny QRA for luftforsvaret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer