FESTIVALDAGBOK: Linn Strømsborg har vært på Roskilde fem ganger og debuterer med en velskrevet roman.
Foto: 
Foto: Siv Johanne Seglem
FESTIVALDAGBOK: Linn Strømsborg har vært på Roskilde fem ganger og debuterer med en velskrevet roman. Foto: Foto: Siv Johanne SeglemVis mer

Energisk om kjærlighet, øsregn, tubeost...

...øl — og noen konserter — på Roskilde.

||| BOK: «... vi er ikke ønsket, sier de, vi er støvete, møkkete og noen år er vi leirete, sier de, slagstøvlene våre lager fotspor, sier de, fortauene er brune og våte de første femti meterne fra festivalområdet, menneskene i vinduene ser ut på oss, trekker for gardinene, låser døra ...»

Festivalfrelst bloggerLinn Strømsborg er 23 år. Hun er en erfaren blogger. Hun er bokhandler. Og hun er festivalfrelst.

På Roskilde har hun vært fem ganger. I likhet med hovedpersonen i sin knappe debutbok som handler om ei uke på Roskilde.

Og Strømsborg skriver godt.

Teksten er delt opp i ukedagene. Med detaljrike, korthogde setninger får vi høre om hip-hop, indierock og elektronika som blandes med 70 000 menneskestemmer, klapping, jubling, prusting.

Fulle dansker roper «Det er for vildt!» Fulle svensker roper «Vill ni hångla?» Og nerdefinner har kjempet seg ut fra gutterommet for å høre Jay-Z live.

Vi får definisjonen på en festivaltulling, som ikke er han fra drammenscampen som sitter i rosa badedrakt og er tulling med vilje.

 Nei, en virkelig tulling er han som drikker seg litt for full hele tida og snubler bortkommen rundt i gjørma og synger sanger med fulle svensker.

FestivalgråtVi får høre om 2007 da det regna så mye at vår forteller lærte seg militærtrickset med å legge seg med våte klær i soveposen for da var de tørre dagen etter. Om nattbad med en vakker ung mann. Om Radiohead som spiller «Reckoner» til hun begynner å gråte.

Og om Robyn som med tynn sped stemme «ser på oss og sier at hun dør for hvert skritt hun tar, så dør faen meg vi også.»

FestivalkjærlighetDette er debut nummer to på Flamme forlag.

Det er vel ikke akkurat den litterære brannfakkel redaktør Bendik Wold delvis lovet da forlaget ble startet for ett år siden. Men «Roskilde» er autentisk, frisk og energisk. Og som de fleste romaner handler den muligens om kjærligheten, egentlig.

En slags grunntone er sorgen over at hun ikke lenger er på Roskilde sammen med Jonas som hun har vært på 54 konserter med.

Men livet går videre, og i bussen på vei hjem, sitter hun med en lapp i hånden. «Jeg ringer deg».

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 10. august 2009.

Energisk om kjærlighet, øsregn, tubeost...