Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Eneromsbløffen

Eldreomsorg har alltid vært et vanskelig kapittel i vår velferdshistorie. Eneromsløftet er et av flere eksempler.

ENEROM:  På tross av politiske vedtak, uttalelser, kvalitetsforskrifter og verdighetsgaranti er det mange eldre med omsorgsbehov som ikke opplever det politikerne lover. Foto: Berit Keilen / Scanpix
NB! Modellklarert
ENEROM:  På tross av politiske vedtak, uttalelser, kvalitetsforskrifter og verdighetsgaranti er det mange eldre med omsorgsbehov som ikke opplever det politikerne lover. Foto: Berit Keilen / Scanpix NB! Modellklarert Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har startet en prisverdig artikkelserie om «Eldresviket», som viser at rundt 2 000 av ca. 40 000 sykehjemsbeboere bor på tosengsrom. Det er uverdig eldreomsorg.

For 23 år siden (1993) kunngjorde sosialminister Grete Knudsen (Ap) at alle skal få enerom innen fem år, dvs. 1998.

Tre år senere (1996) gjentok sosialminister Hill-Martha Solberg (AP) at dette ikke var valgflesk – alle skal få enrom innen fem år, dvs. 2001. Året etter uttalte hun påny at alle som ønsker det skal få enerom når de får plass på alders- og sykehjem.

I 1997 var det sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa (SP) sin tur til å hevde at alle skal ha enrom innen 2001. Da hun gjorde opp status i 1999 sa hun: «Handlingsplanen er i rute».

I 2001 kunne sosialminister Guri Ingebrigtsen (Ap) berolige oss med å si at eneromsatsingen begynner å skyte fart.

I 2002 kommer statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og sosialminister Ingjerd Schou (H) på banen og slår fast at eneromsatsingen blir gjennomført.

I 2003 hevder Bondevik i sin nyttårstale at eneromsatsingen fortsetter.

I 2006 er det helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) som er ansvarlig for eldreomsorgen, og som opplyser at eneromsatsingen er gjennomført med 95 prosent.

I 2008 viser helse- og sosialminister Bjarne Håkon Hansen (Ap) til departementets budsjett hvor det legges grunn at utbyggingen ivaretar kvalitetsforskriftens krav om enerom til alle.

I 2010 opplyser statsminister Jens Stoltenberg i sin blogg at alle eldre som trenger det skal få sykehjemsplass, og at vi vil ha full sykehjemdekning innen 2015. Og tre måneder senere gjentar han det samme, men denne gang under henvisning til den vedtatte verdighetsgarantien som var en del at eldreforliket på Stortinget. Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hansen kunne stolt meddele at «Nå er det de eldres tur. Verdighetsgarantien skal ikke bli en papirbestemmelse».

I 2011 opplyser helse- omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at regjeringen har som overordnet mål at det skal bygges 12 000 plasser innen 2015. I en stortingsmelding står det at «Regjeringen vil sikre full sykehjemdekning innen 2015».

Dette føyer seg inn i rekken av et annet sykehjemløfte, som heller ikke er blitt innfridd. Og det er Stortingets viktige vedtak i 1985 med følgende retningslinjer:

  • Det må ikke bygges sykehjem som ingen ønsker å leve i om 30 år.
  • Sykehjemmene bør ikke bygges og drives etter en sykehusmodell.
  • Boform er viktig og drift må ses i sammenheng med hjemmebasert omsorg.

På tross av politiske vedtak, uttalelser, kvalitetsforskrifter og verdighetsgaranti er det mange eldre med omsorgsbehov som ikke opplever det politikerne lover. Nå nærmer valget seg og vi må være forberedt på nye løfter. Siv Jensen har allerede begynt å oppsøke sykehjem for å samle stemmer til Fremskrittspartiet. Arbeiderpartiet har nylig opprettet et eldreråd for å børste støv av eldreomsorgen. Problemet er at sentrale politikere mangler en strategi for hvordan løftene skal virkeliggjøres. Det er først når løftene er gitt at politikken begynner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!