Anmeldelse: G.T. Steigan, «Oslo - Byens historie fortalt gjennom 53 kart»

Enestående guide til Oslos blodige historie

Fantasifull kartguide til alt fra Harry Hole, drap og «Skam».

HARRY HOLE: Blant de mange kartvariantene i boka, er en oversikt over 54 steder hentet fra Jo Nesbøs bokserie om Harry Hole. Nesbø er her avbildet på Schrøder, det best kjente av vannhullene Hole frekventerer i storbyen. Foto: NTB Scanpix
HARRY HOLE: Blant de mange kartvariantene i boka, er en oversikt over 54 steder hentet fra Jo Nesbøs bokserie om Harry Hole. Nesbø er her avbildet på Schrøder, det best kjente av vannhullene Hole frekventerer i storbyen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kart er populært. Bøker om kartologi og atlas med forskjellige vinklinger har vært inne i en trend, både nasjonalt og internasjonalt, for barn og voksne. Kart kan brukes til å utvide perspektivet på verden omkring oss.

Geir Tandberg Steigan er kjent for å skrive om arkitekturhistorie og er en dreven karttegner som har bidratt til diverse fagbøker. Nå har han lagd et con amore-prosjekt rundt et av sine yndlingstemaer, Oslos utvikling.

Steigan har selv tegnet de 53 kartene som er kjernen i denne boka, en opplagt kandidat til enhver konkurranse om vakker bokdesign. Den er midt i blinken for oss som blir ekstra glade når vi får bøker mellom hendene som ikke kan erstattes av digitale utgaver uten sterk forringelse.

Stier gjennom byen

Boka røper store kunnskaper om Oslos historie og geografi. Norges eneste storby i internasjonal målestokk innbyr til mange synsvinkler, mange flere enn Steigan har fått plass til i denne boka. Men det er kanskje noe av poenget; å bevisstgjøre leseren om hvilke muligheter byen byr på.

Steigan skriver innledningsvis at hans mål har vært å «illustrere begivenheter, strukturer og steder knyttet til byen og dens beboere». Han skildrer minner og forandringer og beveger seg altså i grenselandet mellom det som med en klisje kalles tradisjon og forandring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer