Enestående guide til Oslos blodige historie

Fantasifull kartguide til alt fra Harry Hole, drap og «Skam».

HARRY HOLE: Blant de mange kartvariantene i boka, er en oversikt over 54 steder hentet fra Jo Nesbøs bokserie om Harry Hole. Nesbø er her avbildet på Schrøder, det best kjente av vannhullene Hole frekventerer i storbyen. Foto: NTB Scanpix
HARRY HOLE: Blant de mange kartvariantene i boka, er en oversikt over 54 steder hentet fra Jo Nesbøs bokserie om Harry Hole. Nesbø er her avbildet på Schrøder, det best kjente av vannhullene Hole frekventerer i storbyen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kart er populært. Bøker om kartologi og atlas med forskjellige vinklinger har vært inne i en trend, både nasjonalt og internasjonalt, for barn og voksne. Kart kan brukes til å utvide perspektivet på verden omkring oss.

Geir Tandberg Steigan er kjent for å skrive om arkitekturhistorie og er en dreven karttegner som har bidratt til diverse fagbøker. Nå har han lagd et con amore-prosjekt rundt et av sine yndlingstemaer, Oslos utvikling.

Steigan har selv tegnet de 53 kartene som er kjernen i denne boka, en opplagt kandidat til enhver konkurranse om vakker bokdesign. Den er midt i blinken for oss som blir ekstra glade når vi får bøker mellom hendene som ikke kan erstattes av digitale utgaver uten sterk forringelse.

Stier gjennom byen

Boka røper store kunnskaper om Oslos historie og geografi. Norges eneste storby i internasjonal målestokk innbyr til mange synsvinkler, mange flere enn Steigan har fått plass til i denne boka. Men det er kanskje noe av poenget; å bevisstgjøre leseren om hvilke muligheter byen byr på.

Steigan skriver innledningsvis at hans mål har vært å «illustrere begivenheter, strukturer og steder knyttet til byen og dens beboere». Han skildrer minner og forandringer og beveger seg altså i grenselandet mellom det som med en klisje kalles tradisjon og forandring.

Kirker og skam

I kapitlet «Kulturperspektiver» går han opp sporene til diverse forfattere, kunstnere og fiktive skikkelser. Først et kart der viktige plasser i livene til Ibsen, Munch, Hamsun og Undset er plottet inn. Derfra går han via Lillebjørn Nilsen og Harry Hole til TV-serien «Skam» før han i «Troens hus» viser veien til kirker og gudshus knyttet til forskjellige religioner.

I flere kapitler gås byens historie etter i sømmene, forandringene, hamskiftene, næringslivet inkludert industrien, og strøk som er forsvunnet. Fra en detaljstudie av Langøyene til en oversikt over industrien langs Akerelva.

KUNNSKAPSRIK: Boka røper store kunnskaper om Oslos historie og geografi, mener anmelderen. Foto: NTB SCANPIX
KUNNSKAPSRIK: Boka røper store kunnskaper om Oslos historie og geografi, mener anmelderen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Men ikke bare Oslos historie blir skildret, også en rekke historier knyttet til byen blir fortalt, i avsnitt om «bemerkelsesverdige drap», eller rettersteder, sabotasjeaksjoner og snublesteiner, disse merkene i fortauene som markerer adressen til jøder som ble ofre for nazistene under okkupasjonen.

Hva med bind 2?

Boka er rikt illustrert. De velskrevne tekstene strutter av iver etter å formidle en detaljrik kunnskap som åpenbart er ervervet gjennom et liv i entusiasme for byen. Bare fantasien setter grenser for hvor mange muligheter det fins til å oppdage nye sider ved bygninger, gatenett og bydeler.

Boka gir noen eksempler, men fortsatt fins det mange muligheter; hva med forfattere fra Oslo Øst, Olsen-Banden, DeLillos eller Lars Saabye Christensen. Eller diverse former for utsteder, teatre og kinoer gjennom tidene, belysningens historie, kjente motiver i kunsten, og så videre. Som leseren forstår, har i hvert fall denne anmelderen, Oslo-gutt i tredje generasjon, latt seg inspirere.

.