Enestående Matt Damon

«Den enestående Will Hunting» er tvers igjennom trivelig, vennlig, velment underholdning. Og det er Matt Damons film fra første til siste bilde.

Dette i både bokstavelig og overført betydning. Hollywoods siste stjerneskudd, som altså vant Oscar sammen med medspiller Ben Affleck for manus, er glimrende som det 20 år gamle matematikkgeniet med røff bakgrunn og aggresjonsproblemer. Han er helt uanstrengt til stede i rollen. Da får vi heller bære over med Minnie Driver, av ubegripelige grunner nominert til birolleprisen, oppskrudd til fingerspissene. Mange vil sikkert finne henne uimotståelig.

Psykolog

Unge Will er vaktmester på Massachusetts Institute of Technology, der professor Gerry Lambeau (Stellan Skarsgård) en dag tar ham på fersken, i ferd med å løse avanserte matteoppgaver. Nå har Will en fengselsdom hengende over hodet, men slipper unna når professoren tar ham under sine vinger og sørger for psykolog på kjøpet. Smartingen driver flere slike fra vettet, før Sean McGuire (Robin Williams) kommer på banen.

Lun og humoristisk

Psykologen gjør ikke dette til noen dyp historie. Tvert imot har vi å gjøre med velkjent og noe slitt tankegods, dertil et ikke altfor overraskende forløp. Men det er godt skrudd sammen, og sekvensene med Damon og Williams er blant de beste i denne filmen om å finne ut av seg selv, livet og tilhørende muligheter. Williams er behagelig dempet til ham å være - som hele produksjonen. Den er lun, sympatisk og humoristisk, har varme og en god dialog, som vitner om at de to Oscar-vinnerne skildrer et gatemiljø de kjenner ut og inn. I sin mest kommersielle film hittil har Gus Van Sant funnet den rette tonen for denne bredt appellerende historien.

Ulykksalige Driver spiller overklassestudenten Skylar, som vår helt fatter lidenskap for. Sånn kan det gå. Men se for all del Matt Damon.