Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Eneste ordet jeg kommer på nå, er det ettåringene mine sier for tida

- Oioioi, sa Ruth Lillegraven da hun fikk Brageprisen.

ÅRETS SKJØNNLITTERÆRE VINNER: Ruth Lillegraven fikk Bragepris. Foto: NINA HANSEN
ÅRETS SKJØNNLITTERÆRE VINNER: Ruth Lillegraven fikk Bragepris. Foto: NINA HANSEN Vis mer

(Dagbladet:) - Det eneste ordet jeg kommer på akkurat nå, er det de to ettåringene mine pleier å si om dagen: «Oioioi», sa Ruth Lillegraven da hun fikk Brageprisen for årets beste skjønnlitterære bok i kveld.

Hun fikk prisen for diktsamlingen «Urd», som handler om to kvinner i hver sin ende av det tjuende århundre.

- Tusen takk til juryen som turte å nominere oss fire, og løfte fram boka mi. Jeg har vært veldig stolt over å bli nominert sammen med tre så flotte bøker, og nå er jeg om mulig enda mer stolt og ydmyk, sa Lillegraven videre.

Hun var nominert til prisen sammen med to andre diktsamlinger, og den nye romanen til Dag Solstad (se faktaboks).

FIKK PRIS:
Forfatter Brynjulf Jung Tjønn.
Foto: NINA HANSEN
FIKK PRIS: Forfatter Brynjulf Jung Tjønn. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Årets vinner er et svært tradisjonsbevisst diktverk, i en lyrisk episk diktbok med vidt spenn, sa kulturminister Thorhild Widvey da hun delte ut prisen.

Priset bibliotekene I kveld ble årets Bragepriser delt ut på Dansens Hus i Oslo. Prisene går til årets beste bøker i fire kategorier: Skjønnlitteratur, sakprosa, barne- og ungdomslitteratur og faktabøker. Sistnevnte er valgt som årets åpen klasse.

Årets hederspris ble overraskende nok ikke delt ut til én person, men til en hel institusjon: Folkebibliotekene.

Tegneserie fikk sakprosaprisen
Steffen Kverneland fikk Brageprisen for beste sakprosabok, for tegneserieboka «Munch», i dag.

Kverneland takket juryen for at de i det hele tatt hadde vurdert å nominere en tegneseriebok i «tungvektsklassen sakprosa».

- Også vil jeg takke kona mi, som har vært en streng kritiker, for hun er ikke tegneserienerd, så hun har vært helt nådeløs, sa Kverneland i takketalen.

BESTE SAKPROSABOK: Steffen Kverneland fikk Brageprisen for beste sakprosabok, for tegneserieboka om Munch. Prisutdeler var kulturminister Thorhild Widvey. Foto: NINA HANSEN
BESTE SAKPROSABOK: Steffen Kverneland fikk Brageprisen for beste sakprosabok, for tegneserieboka om Munch. Prisutdeler var kulturminister Thorhild Widvey. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Denne boka løfter sin sjanger opp til et nytt nivå, samtidig som det er en fest å lese. Forfatteren har gjort et omfattende kildearbeid, og på helt særegent vis kommer kildene i tale, sa Thorhild Widvey. 

Kverneland har tidligere sagt til Dagbladet at han ser på «Munch» som sitt hovedverk.

- Jeg ser på dette som mitt hovedverk, både fysisk og mentalt. Jeg har holdt på i 7-8 år, det er ganske sjukt lenge, sa han, da nominasjonene til Brageprisen ble kjent.

Beste faktabok
Yann de Caprona fikk Brageprisen for beste faktabok, for boka «Norsk etymologisk ordbok».

- Dette er en bok som bokstavelig talt er sprengfull med fakta. På hver side finner leseren opplysninger man kanskje ikke trodde man var interessert i før man åpnet boka. Juryen tror boka vil bli et bruksverk med stor sprengvidde, sa Thorhild Widvey da hun delte ut prisen.

FIKK PRIS: Yann de Caprona. Foto: NINA HANSEN
FIKK PRIS: Yann de Caprona. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Boka er prisutdelingens tyngste, med nesten to og en halv kilo. Og den sørget for Kagge Forlags aller første Bragepris.

Beste barne- og ungdomsbok
Brynjulf Jung Tjønn fikk Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok, for boka «Så vakker du er».

- Takk til mamma og pappa, som kjøpte den første datamaskinen til meg. Det var ikke så mye å gjøre der jeg bodde, så jeg satt mye og skrev, sa han i takketalen sin.

Omdiskutert
Brageprisene har blitt delt ut av stiftelsen Den norske Bokprisen siden 1992, og regnes blant Norges viktigste litterære priser.

I år har nominasjonene til den skjønnlitterære prisen vært spesielt omdiskutert. Blant de fire bøkene som ble nominert, er tre diktsamlinger og én roman - Dag Solstads «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896».

Solstads bok har til gjengjeld blitt slaktet av flere kritikere, som har stilt spørsmål om boka i det hele tatt kan kalles en roman.

Dagbladets Fredrik Wandrup har kalt nominasjonen «en hån mot en hel generasjon av hardt arbeidende norske forfattere».

I fjor gikk Brageprisene til Lars Amund Vaages «Syngja» (skjønnlitteratur), Torbjørn Færøyviks «Maos rike» (sakprosa), Kari Stais «Jakob og Neikob» (barne- og ungdomsbøker) og Linn T. Sunnes «Lille ekorn» (åpen klasse: ungdomsbøker). Knut Faldbakken fikk i tillegg Brages hederspris.