Enfoldighetens Amerika

I det aktuelle storverk, «A Man in Full», forteller Tom Wolfe hvor naive og enfol-dige de er, alle menneskene, særlig amerikanerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hovedpersonen i bokas store rollebesetning er eiendomsmagnat og parvenymogul i Atlanta, Georgia, sørstatsbyen med New York-kompleks og dype røtter i konføderasjon og slaveri, der de hvite stadig har pengene, men de svarte den politiske makta.

Denne Charles Croker, som er i 60-åra, har kassert sin kone og giftet seg på nytt med en lekker ung dame fra det kreative settet, «en gutt med bryster», som Wolf bruker til å latterliggjøre nettopp det postmoderne snobberiet. Charlie trues med konkurs i åpningen av fortellingen, en scene i en bank-executive-suite som fortsetter satiren. Et selskap på hans ranch går videre i storyen med svarte tjenere og hvite velstandsfolk og dårlig skjulte rasemotsetninger mellom svarte og hvite, og med en skjør atmosfære av ubehag mellom sørstatsborgernes kultur og de moderne politisk korrekte designerliberale.

Voldtekt

Croker får sjansen til å slippe unna konkursen ved å stå fram og være karaktervitne for en svart fotballstjerne som muligens har voldtatt en pike fra det gode selskap. Her presenteres nye rollefigurer: En svart advokatjåle med engelske dresser, en buldrende svart ordfører som dekorerer rådhuset med afrikansk kunst, og en bankfunksjonær som ser muligheten til å tuske til seg et av Crokers tårnbygg, og som starter med å legge i vei med hans avlagte kone.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer