Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Pelsdyr

Engasjement nytter!

Lørdag markerer NOAH sitt 15. fakkeltog mot pels. Tusenvis vil gå i Europas største markering for pelsdyrene. Samtidig jobber Landbruksdepartementet med lov om forbud mot pelsdyroppdrett.

GJØR EN FORSKJELL: Det finnes neppe en bedre måte å feire «Make a difference day» på, enn å stille opp i NOAHs fakkeltog mot pels og markere at kampen er i ferd med å vinnes for godt!, skriver innsenderen. De første sølvrevene ble sendt hit fra Canada i 1914 og næringen nådde sin topp i 1969. Her klargjøres sølvrevpelsfør auksjon. Foto: NTB Scanpix
GJØR EN FORSKJELL: Det finnes neppe en bedre måte å feire «Make a difference day» på, enn å stille opp i NOAHs fakkeltog mot pels og markere at kampen er i ferd med å vinnes for godt!, skriver innsenderen. De første sølvrevene ble sendt hit fra Canada i 1914 og næringen nådde sin topp i 1969. Her klargjøres sølvrevpelsfør auksjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOAHs fakkeltog mot pels faller i år på den internasjonale «Make a difference day» 27. oktober. Denne folkemobiliseringen som hvert år viser at mennesker over hele landet bryr seg om dyr, er nettopp bevis på at engasjerte mennesker utgjør en forskjell.

Siri Martinsen.
Siri Martinsen. Vis mer

I år går vi samtidig i et seierstog og et kamptog. Det er et seierstog fordi markeringen viser at det nytter – folkelig mobilisering har ført til et historisk regjeringsvedtak om forbud mot pelsdyroppdrett. Og det er et kamptog fordi vi ikke aksepterer et eneste treneringsforsøk til i denne saken.

Positiv endring for dyr har gått for langsomt i Norge. Mens mange land for lengst har vedtatt forbud mot å holde rev og mink i trange nettingbur, har den ene norske regjering etter den andre valgt bort dyrenes behov. Inntil nå.

I år fikk vi endelig gjennomslag for forbud mot pelsdyroppdrett – et gjennomslag som ikke hadde kommet hvis ikke det var for alle enkeltpersoner som har engasjert seg for dyrene. Alle som har skrevet brev til politikere, vist bilder av hvordan dyrene har det, skrevet innlegg, møtt opp i markeringer, hengt opp plakater og delt ut løpesedler. Hver enkelt som har stilt opp gjennom snart 15 år i NOAHs fakkeltog mot pels har utgjort en forskjell.

Politikerne kunne ikke lenger ignorere et slikt folkeengasjement, som har utviklet seg til å bli Europas største markering for pelsdyrene.

I fjor, da vi samlet oss til det 14. fakkeltoget, var vi opprørte fordi regjeringen hadde valgt å se bort fra faglige råd, og fordi Stortinget ikke hadde holdt sine gamle løfter for pelsdyrene.

Samme år som NOAH begynte å arrangere fakkeltog mot pels i 2003, lovet Stortinget at pelsdyrholdet skulle avvikles om ti år dersom ikke dyrenes miljø ble forbedret. Men alt som sto igjen etter Stortingets behandling 14 år etter, var de samme nakne nettingburene. Revens klør som balanserer på nettinggulvet. Minkens tenner som gnager på metallet. Det samme totale fravær av natur.

Det var opprørende at Høyre «byttet ut» de representantene som var imot pelsdyroppdrett – for at de ikke skulle måtte stemme mot sin samvittighet, istedenfor å la dem stemme med sin samvittighet.

Det var opprørende å høre en representant fra KrF påstå at dyrevelferd er deres første prioritet og samtidig ønske fortsatt pelsdyroppdrett – uten å nevne med ett eneste ord at Veterinærforeningen, Veterinærinstituttet og Rådet for dyreetikk anbefaler avvikling.

Det var opprørende at Frp's dyrevenner som har snakket varmt for dyrs rettsvern, stilltiende fulgte partipisken og stemte for pelsdyr i bur.

Men midt i opprøret og følelsen av at nå får det virkelig være nok, framsto Stortingets knappe flertall for pelsdyroppdrett som begynnelsen på slutten for næringen. De fleste politikerne som stemte for burene, gjorde det uten argumenter, uten overbevisning. Daværende landbruksminister Jon Georg Dale ba om ro, og sa at pelsnæringen ikke ville ha noen framtid så lenge det er så mange mennesker som kjemper imot.

Når noen ber deg om å holde opp å kjempe, da vet du at du nærmer deg målet!

Få måneder etterpå ble det klart at Norge endelig blir blant de landene hvor hensyn til dyr har fått politisk fotfeste. Takket være alle som har vært med å kjempe, er vi i ferd med å vinne kampen for pelsdyrene! Mens taktfaste rop igjen lyder nedover Karl Johan og over hele Norge lørdag, sitter regjeringen og jobber med loven som skal sette endelig stopp for pelsdyr i bur.

Det finnes knapt noe land i verden hvor folk viser sin motstand mot pelsdyroppdrett så tydelig og standhaftig, samtidig som næringen opp gjennom åra har fått så urimelig mye politisk velvilje.

Men engasjement nytter. Når vi stiller opp for pelsdyrene i år igjen, er det fordi vi ikke har kommet helt hit for å stanse på dørstokken: Vi skal mobilisere helt til burene er tomme, helt til vi er sikre på at det ikke blir noe mer politisk trenering av seieren for dyrene. Det finnes neppe en bedre måte å feire «Make a difference day» på, enn å stille opp i NOAHs fakkeltog mot pels og markere at kampen er i ferd med å vinnes for godt!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!