- Engasjer dere!

Professor Terje Tvedt oppfordrer Åsne Seierstad og Cappelen-direktør Anders Heger til å engasjere seg for at bokhandleren Shah Mohammad Rais får innreise til Norge.

-  Hva hadde skjedd hvis en nordmann hadde søkt og blitt nektet innreise i Frankrike eller USA, for å forfølge rettslig og faglig ei bok som han mente var krenkende, usann eller et brudd på privatlivets fred for ham og hans familie? Norsk offentlighet ville gått på barrikadene, hevder Terje Tvedt, professor i utviklingsstudier ved Universitetet i Bergen.

Søksmål

I en kronikk i Dagbladet lørdag kritiserte han tausheten fra norsk offentlighet etter at UDI avslo visumsøknaden til Shah Mohammad Rais, bedre kjent som bokhandleren fra Kabul. Etter planen skulle Rais ha kommet til Norge i november i fjor for å gjøre ferdig arbeidet med ei bok om striden mellom ham og Åsne Seierstad. I tillegg ville han gå videre med et søksmål mot Cappelens Forlag og Seierstad for ærekrenkelser.

UDI avlso søknaden da Rais fortalte Aftenposten at han vurderte å søke asyl i Norge.

Tvedt mener det er en unik historisk hendelse når en person fra den tredje verden retter kritikk mot det bildet som er skapt av ham gjennom vestlige medier. Han mener Seierstad og Cappelen-direktør Anders Heger bør engasjere seg for at bokhandleren skal få innvilget sin visumsøknad. Ikke minst fordi Shah Mohammad Rais har beskyldt dem for å ha påvirket visumavgjørelsen.

Konspirasjon

I et innlegg i dagens avis avfeier Heger disse påstandene.

-  Logikken synes åpenbart å være at den som utsettes for en beskyldning, uansett hvor absurd den måtte være, selv står ansvarlig for å rydde opp. For ordens skyld: Verken Cappelen eller Åsne Seierstad har selvfølgelig ikke på noen måte, ikke på noe tidspunkt, ikke på noe nivå, vært i kontakt med UDI eller andre institusjoner vedrørende Rais\' visumsøknad, skriver Heger i sitt innlegg.

 NEKTES:  Shah Mohammad Rais er nektet innreise til Norge. Professor Terje Tvedt (under) mener Anders Heger og Åsne Seierstad bør støtte hans ønske om visum. Foto: Henning Lillegård/Scanpix/Keith Hammett
NEKTES: Shah Mohammad Rais er nektet innreise til Norge. Professor Terje Tvedt (under) mener Anders Heger og Åsne Seierstad bør støtte hans ønske om visum. Foto: Henning Lillegård/Scanpix/Keith Hammett Vis mer

Både Heger og Seierstad understreker at de gjerne ser at bokhandleren får innvilget sin visumsøknad.

-  Norge bør være et land som er åpent for alle som ønsker å besøke det. Jeg syns det er helt greit at han får slippe til med sin kritikk her i landet, sier Åsne Seierstad