Engasjerende «reality» fra brutal amerikansk virkelighet

Rollebytte fra mannen bak «Super Size Me».

TV: Morgan Spurlock ble ikke bare feit og syk og råtten innvendig av å leve på møkkamat fra McDonald’s i en måned – han ble også Oscar-nominert og levde et godt liv som indiekjendis.

I tillegg hadde han funnet en suksessoppskrift som kan gjentas i det uendelige, i hvert fall på tv. Spurlocks enkle filosofi går ut på at den som tvinger seg selv til å leve et helt annet liv i en måned, blir et annet menneske etterpå. Han følte dette sterkt etter 30 nedbrytende dager på burger og cola.

Skammelig minstelønn


I første episode av «30 dager» går Spurlock inn i rollen som minstelønnsarbeider, en populær ekstremsport i USA. Da denne episoden ble filmet i 2005, hadde ikke minstelønna økt på åtte år og var på skammelige 5,15 dollar. Men etter at demokratene fikk flertall i både Senatet og Representantenes hus, er den nylig vedtatt økt til 7,25 dollar, 43 kroner.

Spurlock gjør det samme som Barbara Ehrenreich gjorde over et tidsrom på to år i sin bok «Kjøpt og underbetalt», og han oppdager raskt at det ikke er bare moro å være en av de millioner av amerikanere som har minst én heltidsjobb, men som likevel ikke klarer å kare seg over fattigdomsgrensa.

Kjip hverdag


Sammen med sin forlovede (den samme Alex som i «Super Size Me») drar han til Columbus, Ohio for å leve som ufaglært. Alex får seg jobb på en kaffebar, mens han tar diverse håndverkerjobber gjennom et vikarbyrå.

De finner en billig leilighet i et dårlig strøk av byen og lever på ris og bønner, uten tilstrekkelig varme og med maur overalt. De må snu på hver skilling, har ikke råd til helseforsikring og når en av dem må besøke legen, rakner hele det skjøre budsjettet. Og humøret blir labert: «Jeg skjønner ikke hvordan folk kan ha stabile forhold når de lever som dette», sier Alex.

I resten av serien, som Spurlock har produsert, er det andre som skifter livsstil. Eksempler: En kristen flytter inn i en muslimsk familie; en soldat flytter sammen med en homofil for å leve i hans miljø. Felles for alle episodene er at de tar for seg ulike aspekter ved det amerikanske samfunnet. Og serien er en suksess – en tredje sesong er planlagt, noe som betyr at TV 2 henger litt etter.

SMALHANS: Morgan Spurlock og forloveden Alex tester livet som arbeidere på minstelønn i første episode av «30 dager». Pressefoto: TV 2
SMALHANS: Morgan Spurlock og forloveden Alex tester livet som arbeidere på minstelønn i første episode av «30 dager». Pressefoto: TV 2 Vis mer